Najskuplji grad za život na svetu i inflacija od milion posto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najskuplji grad za život na svetu i inflacija od milion posto

  Međunarodni monetarni fond procenjuje da će do kraja godine inflacija u Venecueli dostići milion odsto, pošto vlasti u toj državi nastavljaju da štampaju novac kako bi pokrili sve veću rupu u budžetu.

  Kako navodi Blumberg, kriza u Venecueli mogla bi da se uporedi sa onom u Nemačkoj 1923. godine ili u Zimbabveu krajem 2008. godine. Očekuje se da venecuelanska ekonomija u 2018. godini zabeleži pad od 18 odsto, pre svega zbog velikog pada proizvodnje nafte.

  Od pre četiri godine kada su cene nafte na svetskim tržištima počele da idu nadole, Venecuela se suočava sa dramatičnim padom ekonomije. Predsednik Venecuele Nikolas Maduro tvrdi da je kriza posledica ekonomskog rata koji protiv njegove zemlje vode unutrašnji i spoljni neprijatelji.

  Sa padom ekonomske aktivnosti, vlasti su prestale da objavljuju ekonomske indikatore, pa se ekonomisti oslanjaju na nezavisne procene međunarodnih organizacija i banaka.

  Prema nedavnim istraživanjima koje je objavio Business Insider  Karakas je postao najskuplji grad za život na svetu. Trenutna ekonomska situacija u Venecueli primarni je razlog zašto se glavni grad Karakas našao na prvom mestu te liste liste, ispred Ciriha i Ženeve. Naime, venecuelanska ekonomija optrećena je strašnom inflacijom pa je tako u martu ove godine zabeležen rast od čak 7 000 posto. Osim toga, cene dobara i dalje rastu zbog negativnih ekonomskih i političkih trendova.

  Izvor: Danas, Blumberg

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE