NAJSTARIJA ZGRADA na svetu koja se koristi i nakon 2.000 godina (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NAJSTARIJA ZGRADA na svetu koja se koristi i nakon 2.000 godina (FOTO)

  Kada posetioci uđu u Panteon u Rimu i nađu se ispod njegove ogromne kupole, mogu doživeti gotovo isto iskustvo kao i gosti koji su posećivali ovu impozantnu građevinu pre 2.000 godina.

  Svako ko zakorači u Panteon odmah oseti težinu ljudske istorije, ali i neverovatnu lakoću ljudske kreativnosti. Kada uđete u ovaj veliki prostor, pogledate prema gore i vidite nebo ili oblak koji prolazi, ne možete da prestanete da razmišljate kako su to ljudi mogli napraviti pre dva milenijuma”, rekao je za BBC Džon Ohsendorf, profesor arhitekture na MIT-u i bivši direktor Američke akademije u Rimu.

  Panteon je najstarija zgrada na svetu koja se i danas koristi. Građevinu je oko 125. godine posle rođenja Isusa Hrista rekonstruisao rimski car Publije Eli Adrijan i to je u stvari bila treća obnova objekta. Prethodni Panteon je zapaljen oko 80. godine i obnovljen je nedugo nakon toga. Ipak, ponovo se zapalio oko 110. godine kada je u njega udario grom, zbog čega su počele da kruže glasine da je proklet.

  Panteon znači “svi bogovi” i, iako se uobičajeno smatra da je zgrada bila mesto posvećeno rimskim božanstvima, njegova izvorna svrha zapravo nije poznata.

  Uz retka spominjanja ove građevine u drevnim tekstovima, istoričarima nije potpuno jasno čemu je Panteon služio. Iako bi mogao da predstavlja hram, istoričarka arhitekture Lin Lankaster kaže da su rimske građevine obično bile višenamenske.

  Legende pak kažu da je to upravo mesto na kojem se osnivač Rima Romul popeo na nebo. Drugi veruju da je u Panteonu rimski car mogao da komunicira s bogovima.

  Bez obzira na razne priče, impozantna građevina svakako je predstavljala važan simbol carske moći“, rekao je Luka Merkuri, trenutni direktor Panteona.

  Vekovima nakon izgradnje Panteona mnogi arhitekti su kopirali njegovu unutrašnjost kako bi novim građevinama dali sličnu vrednost, od američkog Kongresa u Vašingtonu do zgrade Somerset House u Londonu.

  Iako je Panteon već otkrio neke od tajni svojih dizajnera, današnje arhitekte i dalje pronalaze magiju u detaljima ove građevine. Kako dan odmiče, sunce treperi oko unutrašnjosti kupole Panteona, što izgleda poput džinovskog sunčanog sata.

  “To je jedno od retkih mesta na svetu gde zapravo možete gledati kako se Zemlja okreće”, kazala je Lankaster.

  Izvor: BBC, Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE