Najveći američki donatori: Za pet godina poklonio gotovo 15 MILIJARDI USD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najveći američki donatori: Za pet godina poklonio gotovo 15 MILIJARDI USD

  Američki magazin Forbs istražio je ko su najveći donatori u SAD, uzimajući u obzir podatke za period 2014-2018.

  Forbs napominje da su računali samo novac koji je došao do krajnjih korisnika, a ne onaj koji je obećan.

  Američki magazin napravio je listu od 25 najvećih donatora, a evo koji su najveći, prenosi Investitor.

  Voren Bafet

  Najveći američki filantrop i donator je investitor Voren Bafet, koji je za pet godina donirao čak 14,7 milijardi dolara. Njegovo ukupno trenutno bogatstvo je 90 milijardi dolara.

  Ako bi se uzeli podaci od 2006. do danas, on je ukupno donirao 34 milijarde dolara kroz deonice svoje kompanije Beršir Hatevej.

  Bil i Melinda Gejts

  Najviše novca dao je “Fondaciji Bil i Melinda Gejts”, koji su njegovi prijatelji. Fondacija se bavi borbom protiv siromaštva i poboljšanju zdravstva u zemljama u razvoju.

  On takođe pomaže obrazovanje, socijalnu pravdu i ženska prava, kroz fondacije koje vode njegova deca. Bil i Melinda Gejts

  Drugi na listi najvećih donatora su Bil i Melinda Gejts, koji su za pet godina donirali 9,9 milijardi dolara. Njihovo trenutno bogatstvo je 109,6 milijardi dolara.

  Oni upravljaju najvećom svetskom humanitarnom fondacijom koja ima 46,8 milijardi dolara u novcu i sredstvima pod upravljanjem.

  Neprofitna fondacija fokusirana je na borbu protiv globalnog siromaštva, ekonomski razvoj, zdravstvo, edukaciju, i ukupno je donirala 50,1 milijardu dolara kroz grantove od svog osnivanja 1994.

  Džordž Soroš

  Treći najveći donator je Džordž Soroš, koji se orijentiše uglavnom na ekonomski razvoj i ljudska prava. On je u te svrhe potrošio 3,1 milijardu dolara za pet godina, a njegovo ukupno bogatstvo je 8,3 milijarde.

  Mađar koji živi u SAD poznat je po svojoj Fondaciji otvoreno društvo koja je naročito prisutna u Istočnoj Evropi.

  Fondacija generalno podržava projekte poput borbe za glasačka prava, reforme pravosudnih sistema, medijske slobode i inicijative za ljudska prava.

  Majkl Blumberg

  Četvrti najveći američki donator je Majk Blumberg koji se fokusira na klimatske promene i zdravstvo, za šta je potrošio tri milijarde dolara za pet godina.

  Bivši gradonačelnik Njujorka i predsednički kandidat naročito je zainteresovan za kontrolu oružja, javno zdravstvo i očuvanje životne sredine.

  Njegova fondacija, Blubmberg filantropis, potrošila je više od milijardu dolara da suzbije korišćenje cigareta u poslednjoj deceniji.

  Porodica Volton

  Peti na listi najvećih donatora su članovi porodice Volton. Oni ulažu u edukaciju i očuvanje životne sredine, a za pet godina dali su 2,3 milijarde dolara. No, to je tek delić nevjerovatne sume od 181,4 milijarde dolara koliko ima najbogatija porodica na svetu.

  Porodica Volton vlasnik je najvećeg svetskog trovačkog lanca Volmart.

  Izvor: Biznis Info

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE