Najveći izazov za Ilona Maska i njegovu kompaniju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najveći izazov za Ilona Maska i njegovu kompaniju

  Tesla Motors ostvario je u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju dobit od 139 miliona dolara, što je tek četvrta kvartalna dobit u 15 godina postojanja tog proizvođača električnih automobila, ali druga zaredom. Sve to zahvaljujujući snažnom rastu prihoda.

  Prema juče objavljenom poslovnom izveštaju, Tesla je u proteklom tromesečju ostvario prihode od 7,2 milijarde dolara, dvostruko više nego u istom razdoblju 2017, prenosi SEEbiz.

  Zahvaljujući tome, Tesla je ostvario dobit drugi kvartal zaredom, ali manju nego u prethodnom tromesečju, kada je iznosila 311,5 miliona dolara.

  Tesla u celoj 2019. očekuje zaradu.

  Dobit je manja od očekivanja analitičara, ipak, to ipak predstavlja poboljšanje, s obzirom da je Tesla u 15 godina postojanja samo u četiri kvartala poslovao uz dobit.

  Kompanija u izveštaju najavljuje i da će u prvom ovogodišnjem kvartalu, pa i u celoj godini poslovati sa zaradom, ali i upozorava na logističke probleme povezane s isporukama vozila u inostranstvo, u Kinu i Evropu, što bi moglo usporiti prodaju, premda je potražnja velika.

  „To je naš najveći izazov. Ne potražnja, nego kako isporučiti vozila dovoljno brzo”, poručio je u izvješću izvršni direktor i osnivač kompanije Ilon Mask.

  Taj  problem se posebno odnosi na Kinu, najveće svetsko tržište električnih automobila, koja upravo pregovara sa SAD-om o trgovinskim pitanjima.

  Ne uspeju li pregovori, to bi značilo povećanje carina na uvoz američkih automobila u Kinu.

  „Ne znamo što će se dogoditi, pa je vrlo važno da što pre tamo isporučimo vozila”, poručio je Musk.

  Kompanija je nedavno počela gradnju fabrike u Kini kako bi pokrila tamošnje tržište i izbegla uvozne carine.

  Tesla u ovoj godini očekuje da će isporučiti između 360.000 i 400.000 vozila, što bi bilo 45 do 65 posto više nego u 2018.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Youtube

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE