Najveći poslodavac u Zrenjaninu se NADA OPSTANKU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najveći poslodavac u Zrenjaninu se NADA OPSTANKU

  Nemačka kompanija Drekslmajer grupa, koja je najveći poslodavac u Zrenjaninu, zbog pandemije koronavirusa i smanjenja prodaje automobila na svetskom tržištu prinuđena je da smanjuje broj zaposlenih, ali se menadžment nada da će prevazići krizni period i sačuvati hiljade radnih mesta u tom gradu.

  Generalni direktor Drekslmajer grupe Srbija Ralf Kapel (Ralf Capelle) ukazao je da kriza izazvana koronavirusom ima značajan uticaj na globalnu ekonomiju i proizvođače automobila širom sveta i da je prošla godina bila izazov i za tu kompaniju.

  “Dok su januar i februar prošli relativno uobičajeno, u martu smo doživeli nezabeleženi pad u globalnoj ekonomiji izazvan pandemijom korona virusa. U vrlo kratkom roku morali smo da smanjimo svoje aktivnosti širom sveta”, kazao je Kapel agenciji Beta.

  S jedne strane, naveo je, to je bilo neophodno radi zaštite zdravlja zaposlenih i njihovih porodica, a s druge strane, svi njihovi klijenti i dobavljači takođe su obustavili aktivnosti i lanci snabdevanja su bili narušeni.

  Drekslmajer zavisi od svojih klijenata, a ta specijalna situacija sa isporukom podrazumeva da ako klijenti otkažu porudžbine proizvoda i Drekslmajer mora da obustavi proizvodnju, dok isto tako, čim klijenti ponovo pokrenu proizvodnju, kompanija istog trena mora da bude spremna za ponovno pokretanje proizvodnje.

  Zbog pandemije i smanjene prodaje automobila na svetskom tržištu, neki od Drekslmajerovih klijenata u potpunosti su obustavili svoju proizvodnju na nekoliko meseci tokom 2020. godine, zbog čega je kompanija morala gotovo u potpunosti da zatvori fabriku u Zrenjaninu na određeni period i zamoli svoje zaposlene da ostanu kod kuće.

  Menadžment ove kompanije ukazuje da se Drekslmajer grupa, iako u teškoj ekonomskoj situaciji zbog duže obustave rada tokom prethodne godine, odrekla pomoći koju je Vlada Srbije namenila poslodavcima u vidu paketa poreskih olakšica i isplate pola minimalne zarade za svakog zaposlenog.

  Kompanija je tokom 2020. godine, iako više meseci nije ostvarivala promet i dobit zarade svojim zaposlenima isplaćivala isključivo iz sopstvenih sredstava i u redovnim rokovima, kao što je to i ranije činila, ali je zbog smanjenog obima posla bila prinuđena da redukuje broj zaposlenih.

  Ne precizirajući broj zaposlenih i one kojima ugovori nisu produženi, Kapel je kazao i da se Drekslmajer trudi da sačuva svako radno mesto i da kompanija radi na uštedi novca u mnogim oblastima svog poslovanja, a sve sa ciljem da prevaziđe ovaj krizni period i dugoročno osigura hiljade radnih mesta.

  “Drekslmajer grupa je lokaciju u Zrenjaninu razvijala prethodnih 13 godina. Ovde u Srbiji smo stvorili veoma dobro radno okruženje i nadamo se da ćemo zajedno prevazići ovaj krizni period i vratiti se na stari put uspešnog poslovanja”, poručio je generalni direktor Drekslmajer grupe.

  Naveo je i da je menadžment Drekslmajera odlučio da sa januarskom zaradom isplati jednokratni “kovid-19 bonus”.

  Drekaslmajer posluje u zrenjaninskoj industrijskoj zoni od 2008. godine i pre pandemije zapošljavao je blizu 6.000 radnika.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Pecaros79

   Aptiv zapošljava, Lir zapošljava, Tisa zapošljava. Da li na njih ne utiče korona? Da li se oni bave auto industrijom? Možda je problem u menadžmentu. Mislite o tome...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE