NALED: Više od polovine privrednika u Srbiji smatra da su loši uslovi poslovanja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NALED: Više od polovine privrednika u Srbiji smatra da su loši uslovi poslovanja

  Više od polovine privrednika u Srbiji smatra da su uslovi poslovanja loši, pokazalo je istraživanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) o stavovima o sivoj ekonomiji, koji su danas predstavljeni.

  Da su uslovi dobri smatra 45 odsto anketiranih privrednika, sedam odsto se izjasnilo da su uslovi veoma dobri, dok 14 odsto smatra da su veoma loši.

  Anketirana su 252 preduzeća u periodu od 18. decembra prošle godine do 24. januara ove godine, a istraživanje o stavovima privrednika je pomogla organizacija Nemačka saradnja (GIZ).

  Polovina privrednika se izjasnila da su u 2018. ostvarili veće prihode nego prethodne godine. Dvostruko više privrednika nego 2017. istaklo je da su se uslovi poslovanja popravili u prethodnih godinu dana, polovina smatra da nije bilo promene, a četvrtina da su uslovi lošiji.

  “Uvođenje e-uprave i e-poslovanja se i dalje navodi kao oblast u kojoj je postignut najveći napredak u prethodnoj godini”, kazao je na konferenciji za novinare Ivan Radak zadužen u NALED-u za odnose sa javnošću.

  Po oceni privrede, svaka peta firma u Srbiji posluje u sivoj zoni. Preko tri četvrtine privrednika veruje da se obim sive ekonomije smanjio u prethodnih godinu dana, kako u sopstvenoj delatnosti tako i u Srbiji generalno, što predstavlja znatno viši procenat u odnosu na decembar 2017. godine (68 odsto).

  “Građevinarstvo se ističe kao oblast u kojoj je siva ekonomija najzastupljenija, što navodi svaki drugi privrednik. Siva ekonomija je, po oceni privrednika, u većoj meri zastupljena i u trgovini, ugostiteljstvu, kao i u advokatskim uslugama”, kazao je Radak.

  Dodao je da se visoki porezi i doprinosi na zarade ističu u prvi plan kao glavni uzrok sive ekonomije i to u znatno većoj meri u poređenju sa decembrom 2017. godine. Slede nedostatak finansijskih sredstava i povoljnih kredita i parafiskalni nameti i nevidljive takse i naknade.

  Najveću štetu usled poslovanja konkurenata u sivoj zoni predstavlja obaranje cena usled nelojalne konkurencije, a u znatno manjoj meri i smanjenje prometa i otežano plasiranje proizvoda na tržištu.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE