Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Porasla vrednost građevinskih radova u Srbiji

Vrednost ukupno izvedenih građevinskih radova u Srbiji je 2017. godine bila 5,5 odsto veća nego 2016. godine, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

To je blizu dva puta više od prethodne projekcije povećanja Republičkog zavoda za statitistiku (RZS) iz januara 2018, koja je iznosila 2,8 odsto, navodi se u saopštenju.

Veća procena vrednosti izvedenih građevinskih radova, koju je RZS objavio u Mesečnom statističkom biltenu za decembar 2017, rezultat je veće građevinske aktivnosti u četvrtom kvartalu prošle godine u poređenju sa poslednjim tromesečjem 2016, jer je povoljno vreme omogućilo produženje građevinske sezone.

Na veću procenjenu vrednost građevinskih radova uticao je i početak radova na novim velikim infrastrukturnim projektima tokom 2017, uključujući auto-put Surčin-Obrenovac i dve deonice pruge Beograd-Budimpešta, zatim ubrzano izdavanje e-dozvola, pojačan monitoring Ministarstva gradjevinarstva nad sprovodjenjem projekata, i stabilizacija ukupne privredne aktivnosti i smanjenje rada “na crno”.

Statistika beleži i povećanje produktivnosti u građevinarstvu, s obzirom da ukupna vrednost posla raste uz manji broj radnih sati.

Nova procena RZS iskazana je u stalnim cenama i obuhvata procenu svih izvedenih radova domaćih izvođača u Srbiji, a ne uključuje aktivnost domaćih gradjevinara u inostranstvu.

Zasnovana je na metodologiji obrade kvartalnih rezultata praćenja bruto domaćeg proizvoda, na bazi anketnog uzorka.

U Ministarstvu očekuju da će vrednost izvedenih građevinskih radova u prethodnoj godini biti još veća kad se završi obrada bruto domaćeg proizvoda za 2017. godinu, na osnovu prikupljenih podataka iz završnih računa preduzeća.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE