NASA izabrala Maskovu kompaniju za let na Jupiterov mesec

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NASA izabrala Maskovu kompaniju za let na Jupiterov mesec

  Privatnoj raketnoj kompaniji Elona Maska SpaceX dodeljen je ugovor o uslugama lansiranja u iznosu od 178 miliona dolara za prvu misiju NASA na Jupiterov mesec Evropu.

  Reč je o prvoj misiji NASA na Evropu i cilj joj je da utvrdi da li ona ima uslove za život. Takođe, tokom misije sprovešće se detaljno istraživanje tog Jupiterovog satelita, koji je nešto manji od Zemljinog mjeseca.

  Misija Europa Clipper krenuće u oktobru 2024. godine raketom Falcon Heavy u vlasništvu Maskove firme, iz NASA svemirskog centra Kennedy House Heart na Floridi.

  “Među mnogim ciljevima Clipperove misije su pružanje fotografija u visokoj rezoluciji površine Evrope, utvrđivanje sastava, traženje pokazatelja geoloških aktivnosti, merenje debljine ledenog pokrivača i utvrđivanje dubine i saliniteta njegovog okeana”, navela je NASA.

  Ugovor je označio poverenje NASA u kompaniju sa sedištem u Kaliforniji, koja je u poslednje vreme za NASA prevezla brojne terete i astronaute.

  U aprilu je SpaceX dobio ugovor od 2,9 milijardi dolara (21.583,90 crores) za izgradnju svemirske letelice sa mesečevim desantom za program Artemis koji astronaute NASA može prvi put nakon 1972. godine odvesti na Mesec.

  Međutim, taj ugovor je suspendovan nakon što su dve suparničke kuće, kompanija Džefa Bezosa Blue Origin i Dynetics, protestovale protiv izbora SpaceX-a.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE