Da li je ovo KVART BUDUĆNOSTI? Jedan automobil dele TRI PORODICE (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li je ovo KVART BUDUĆNOSTI? Jedan automobil dele TRI PORODICE (FOTO)

  Utreht je četvrti grad po veličini u Holandiji, sedište je najvećem univerzitetu u zemlji i transportno čvorište, sa tendencijom sve veće naseljenosti. Ipak, u tom gradu postojaće kvart koji će potpuno počivati na principima održivosti i zaštite životne sredine.

  Prvi stanovnici Mervejda moći će da se usele 2024. godine, izjavio je holandski odbornik Kis Diepevin. Taj kvart poseban je po tome što će imati zajedničke automobile i bicikle, koji će biti dostupni svima koji tamo žive.

  Cilj je zaštita životne sredine i podizanje nivoa  holandske biciklističke kulture.

   

  Planirano je da taj kvart bude dom za 12.000 ljudi. Ideja je da tri domaćinstava dele jedan automobil.

  Na mestu gde će se nalaziti sada je poslovni centar pun kancelarija a transformisaće se u kraj za stanovanje sa više od 200 zgrada i 6.000 stanova. Svaki blok zgrada će imati svoje dvorište i pešačku zonu duž kanala.

  „To će biti kvart sa svim neophodnim elementima za svakodnevni život. Biće supermarketa, osnovnih i srednjih škola, bolnica, i to sve na distancama koje je moguće prepešačiti. Ljudi će moći da kupuju, rade, bave se sportom i odmaraju na terasi gradskog trga i sve će to biti blizu jedno drugom ”, rekao je Diepevin.

  Više od trećine ukupnog stanovništva grada Utrehta koji ima 1,3 miliona stanovnika već koriste bicikle svakodnevno, ali problem je što mnogi u Holandiji smatraju da moraju imati po jedan ili dva automobila ispred svojih domova.

  Ipak, rešenje globalnog problema nije samo jedan ovakav kvart u jednom gradu. Diapevin smatra da je neophodno napraviti više takvih gradova.

  „Bez obzira što je Utreht biciklistički grad, automobili su i dalje popularni. Zato je neophodna promena načina razmišljanja. Treba stvoriti mišljenje da se automobili ne moraju koristiti svakodnevno”, naglasio je on.

  Utreht je jedan od gradova u zemlji koji ima tendenciju najbržeg rasta stanovništva. Kvart Mervejd je važan jer će ljudima pružiti priliku da žive u gradu, u okviru biciklističkih staza, umesto da grade nova predgrađa na periferiji.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE