Naučnici pozivaju na odlaganje DRUGE DOZE Fajzer vakcine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naučnici pozivaju na odlaganje DRUGE DOZE Fajzer vakcine

  Naučnici su pozvali vlade da odlože primenu druge doze vakcine Fajzer/Biontek protiv koronavirusa jer se se ispostavilo da se već nakon prve doze pokazuje visoka efikasnost od 92,6 odsto.

  Kanadski epidemiolog Danuta Skowronski i Gaston De Seres, profesor kanadskog medicinskog fakulteta univerziteta Laval, u radu objavljenom u časopisu „New England Journal of Medicine“ kažu da se njihovi zaključci zasnivaju na dokumentaciji koju je Fajzer podneo Američkoj agenciji za hranu i lekove (FDA).

  I u slučaju druge vakcine koja se zasniva na istoj tehnologiji,  koju proizvodi Moderna Inc utvrđeno je da je već nakon prve doze efikasnost 92,1 odsto, pišu Skowronski i De Seres.

  Upozoravaju i da još nije poznato koliko dugo traje zaštita koju pruža jedna doza vakcine zasnovane na informacionoj RNK (mRNA), ali ističu da davanje druge doze mesec dana nakon prve pruža „kratkoročno malo dodatne koristi“.

  „S obzirom na trenutnu nestašicu cvakcina, odlaganje druge doze pitanje je nacionalne sigurnosti koje bi, ako bude ignorisano, sigurno rezultiralo hiljadama hospitalizacija i smrti zbog kovida-19 tokom zime u SAD“, pišu autori.

  Fajzer za svoju vakcinu preporučuje davanje dve doze u razmaku od 21 dana i još nije testirao druge rasporede vakcinisanja, pa je poručio da je odluka o davanju samo jedne doze stvar zdravstvenih vlasti.

  „Mi u Fajzeru verujemo da zdravstvene vlasti moraju da ispitaju druge rasporede vakcinisanja da bi obezbedile da vakcina pruža najvišu moguću zaštitu“, saopštila je kompanija.

  Izvor: Index/Hina

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE