Naučnici shvatili da bi 100 godina star Teslin izum mogao imati sasvim NOVU PRIMENU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naučnici shvatili da bi 100 godina star Teslin izum mogao imati sasvim NOVU PRIMENU

  Prema novom istraživanju, Teslin izum star 100 godina koristan bi bio za primenu na načine koje naučnici nisu shvatili do sada.

  Reč je o ventilu -dioda za tečnosti koji je Tesla patentirao 1920. a njegova funkcija je da dozvoljava protok tečnosti u jednom smeru.

  Unutrašnjost ventila čini nekoliko posebno oblikovanih komora koje u jednom smeru puštaju tečnost da protiče slobodno, a u drugom smeru stvaraju otpor.

  Uređaj se ponaša kao elektronska dioda koja propušta elektičnu struju u jednom smeru.

  Ipak nakon više od jednog veka, naučnici su otkrili da „Teslin ventil“ nije samo korisniji nego što je ranije shvaćeno, već da bi mogao da ima i druge potpuno nove primene.

  „Izuzetno je što ovaj stogodišnji izum još uvek nije u potpunosti shvaćen i možda će biti koristan u savremenim tehnologijama na načine koji još nisu razmatrani“, rekao je Leif Ristroph, vanredni profesor na Institutu za matematičke nauke Courant na Univerzitetu Njujork.

  Istraživači su otkrili da uređaj radi otprilike kao “prekidač”, i  tek kada prođe dovoljno tečnosti, on deluje tako da se odupire protocima koji dolaze u pogrešnom smeru.

  Naučnici sugerišu da bi se to moglo iskoristiti na nekoliko novih načina, uključujući upotrebu za sipanje goriva ili drugih tečnosti unutar motora i mašina.

  Takođe veruju da bi to moglo doprineti nečemu  što je Tesla želeo da postigne dok je radio na pronalasku.

  Objašnjavaju da je Teslin uređaj alternativa konvencionalnom nepovratnom ventilu, čiji se pokretni delovi vremenom istroše.

  “Sada znamo da je vrlo efikasan u mešanju i mogao bi se koristiti za motore i mašine za sipanje goriva, rashladne tečnosti, maziva ili drugih gasova i tečnosti“, navodi Leif Ristroph.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE