Naučnici tvrde: MATRIJARHAT pozitivno utiče na zdravlje žena

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naučnici tvrde: MATRIJARHAT pozitivno utiče na zdravlje žena

  Naučnici tvrde da je život u matrijarhalnom društvu dobar za zdravlje žena.

  Do takvog zaključka došli su nakon istraživanja sprovedenog u kineskoj etničkoj grupi Mosuo u kojoj upravo žene imaju dominantu društvenu ulogu.

  U ovoj zajednici deca nasleđuju majčino, a ne očevo prezime. Upravljaju finansijama domaćinstva, dok se vlasništvo imovine prenosi na ženske potomke. Žene imaju iste seksualne slobode kao i muškarci.

  Zdravlje žena iz Mosuo zajednice naučnici su uporedili sa zdravljem žena koje žive u dominantnoj kineskoj zajednici. Kod žena iz etničke grupe Mosuo je bila upola manja verovatnoća da će imati hronične upale. Takođe je manja verovatnoća da će imati visok krvni pritisak.

  Za naučnike je to pokazatelj da autonomija i kontrola nad resursima dugoročno pozitivno doprinosi zdravlju žena. Ovo istraživanje bi takođe moglo da pomogne da se odgovori na pitanje zašto žene širom sveta pate od teških bolesti.

  Ovo nije prva studija kojom se istraživala povezanost između nejednakosti i zdravlja. Ljudi koji trpe zbog rasizma su u većem riziku da se razbole. Osim toga, najbogatiji Amerikanci žive 20 godina duže od siromašnih sugrađana, objavili su iz Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE