Nauka i dokazi: Zašto treba da pričamo o alternativama za cigarete

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nauka i dokazi: Zašto treba da pričamo o alternativama za cigarete

  Alternative mogu da pomognu u odvikavanju od pušenja klasičnih cigareta, zaključak je prve sesije „Nauka i dokazi“ održane u okviru Virtuelnog samita o e-cigaretama SAD 2021.

  Renomirani lekari, učesnici panela saglasni su da društvo treba da se usredsredi ne samo na rizike, već i na potencijal e-cigareta i uređaja koji zagrevaju duvan za pomoć pušačima.

  Princip smanjenja štete

  Postoji jedna stvar u koju smo veoma sigurni, a to je koliko je pušenje štetno. Važno je naglasiti da pušenje nije samo štetno za osobu koja puši, već i za ljude u njenom okruženju, pasivne pušače. Međutim, o tome se nikada ne govori prilikom rasprava o zdravlju i rizicima i potencijalnim benefitima od, na primer, prelaska na alternative“, kaže dr Džejmi Hartman-Bojs vodeća autorka Cochrane-ovog pregleda odvikavanja od pušenja.

  Cochraneov najnoviji pregled iz aprila 2021. godine jasno je zaključio da kategorija proizvoda koji predstavljaju alternative cigaretama mogu da pomognu pušačima da prestanu da puše tradicionalne.

  Cochrane je neprofitna organizacija s više od 96.000 saradnika u više od 130 zemalja koji rade zajedno kako bi pripremili pouzdane i pristupačne informacije o zdravlju u obliku pregleda.

  Pregledi su sastavljeni od naučnih izveštaja u kojima su sva postojeća objavljena primarna istraživanja vezana za ljudsko zdravlje prikupljena, kritički analizirana, a zatim recenzirana. Rad ove organizacije priznat je kao međunarodni zlatni standard za visokokvalitetne, pouzdane informacije.

  „Dakle, mi šaljemo poruku o umereno izvesnom dokazu o benefitima e-cigareta koje sadrže nikotin u poređenju sa zamenskom terapijom i u poređenju sa e-cigaretama bez nikotina. Ali i dalje tražimo više dokaza kako bismo bili sigurni. Suprotno tome, Svetska zdravstvena organizacija primetila je da ovde postoji mala izvesnost“, kaže dr Hartman-Bojs.

  Ona smatra da bi potencijalne rizike alternativa, zabrinutost i neizvesnost koja postoji u vezi tih proizvoda, trebalo uporediti sa vrlo određenim podacima o štetnosti pušenja.

  Kada je reč o potencijalnim štetnim rizicima dugotrajne upotrebe ovih, alternativnih uređaja, Hartman- Bojs kaže da treba imati u vidu podatak da je u Velikoj Britaniji više od polovine ljudi koji su prestali da puše tradicionalne cigarete uz pomoć ovih proizvoda.

  Aerosol i duvanski dim

  Doktor Nil Benovic, profesor medicine i bioinženjeringa na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku izneo je podatak da pušenje tradicionalnih cigareta dokazano doprinosi svakom od 10 najvećih uzroka smrtnosti u SAD, kao i da su pojedine bolesti, povezane sa pušenjem klasičnih cigareta, direktno povezane i sa četiri glavne hemikalije koje nastaju sagorevanjem duvana.

  Više od 6.000 štetnih materija nalazi se u dimu cigarete, što za dva reda veličine premašuje broj hemikalija koje se nalaze u proizvodima koji ne proizvode duvanski dim već aerosol, poput uređaja koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan. Među potencijalno toksičnim supstancama u oba proizvoda, dim cigarete uglavnom sadrži znatno veće količine tih supstanci u odnosu na aerosol, kaže profesor medicine.

  „Pušači koji sa klasičnih cigareta pređu na isključivu upotrebu e-cigareta ili drugih alternativa, koje zagrevaju duvan, imaju manji rizik od raznih bolesti, što snažno potkrepljuje činjenicu da su ovi proizvodi bez sumnje manje štetni od običnih cigareta“, ističe Benovic.

  Doktorka Nensi Rigati, profesor medicine na medicinskoj školi Harvard, zaključuje da bi lekari trebalo da budu otvoreniji za pristupe smanjenja štete, kao i da pušači moraju da imaju alternativu jer je to pitanje socijalne pravde.

  Izvor: Marijana Stevanović

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE