NBS: Devizne rezerve 9,4 milijarde evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS: Devizne rezerve 9,4 milijarde evra

  Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju aprila iznosile 9.409,4 miliona evra, saopštila je Centralna banka.

  Time je obezbeđena “visoka pokrivenost novčane mase M1 od 200 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, odnosno dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama”, navela je NBS.

  Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju aprila iznosile su 7.721,0 milion evra, dodaje se u saopštenju.

  Bruto devizne rezerve u aprilu smanjene su za 321,0 milion evra, a neto devizne rezerve za 310,0 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca.

  Smanjenje deviznih rezervi u aprilu je rezultat neto razduženja države po osnovu kredita (332,5 miliona evra), odnosno redovnog servisiranja obaveza Srbije prema inokreditorima.

  Prilivi u devizne rezerve po osnovu prodaje deviznih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu, donacija i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 104,4 miliona evra bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu svih ostalih faktora u ukupnom iznosu od 92,9 miliona evra.

  U aprilu je zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,6 odsto.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE