NBS: Devizne rezerve na kraju avgusta 15,59 milijardi EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS: Devizne rezerve na kraju avgusta 15,59 milijardi EUR

  Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju avgusta iznosile 15,585 milijardi evra, što obezbeđuje uvoz robe i usluga za šest i po meseci, saopštila je NBS.

  “Tim deviznim rezervama se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 142 odsto i šest i po meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama”, navodi se u saopštenju.

  Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su 13,184 milijardi evra.

  I bruto i neto devizne rezerve na kraju avgusta nalazile su se na najvišem nivou krajem meseca od kada se devizne rezerve mere prema važećoj metodologiji, od 2000. godine.

  Na kraju avgusta bruto devizne rezerve bile su za preko milijardu (1,005) evra više nego na kraju prethodnog meseca, a to je je prvenstveno rezultat priliva po osnovu nove opšte alokacije specijalnih prava vučenja (SPV) Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zemljama članicama, od čega je Srbiji pripalo 627,6 miliona SPV, što je na poslednji dan u avgustu iznosilo 759,4 miliona evra.

  Na povećanje deviznih rezervi u avgustu dodatno su uticali i prilivi po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, kupovinom 255 miliona evra i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacijma i drugim osnovima, ukupno 56,7 miliona evra.

  Pozitivan uticaj imali su, kako se navodi i neto tržišni efekti u iznosu od 8,5 miliona evra, a ti prilivi višestruko su nadmašili odlive po osnovu neto razduženja države po osnovu kredita u iznosu od 43,2 miliona evra, kao i odlive po drugim osnovima, ukupno 31,3 miliona evra.

  Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 551,1 miliona evra i bio je za 123,1 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

  “U avgustu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, a NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu kupila neto 265 miliona evra. Od početka godine, NBS je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, kupila neto 965 miliona evra”, navodi se u saopštenju.

   

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE