NBS povećala prognozu rasta BDP-a za 0,2%

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS povećala prognozu rasta BDP-a za 0,2%

  Narodna banka Srbije (NBS) danas je objavila da je povećala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u ovoj godini sa četiri na 4,2 odsto i da prognozira da će inflacija i u naredne dve godine ostati niska i stabilna i u granicama cilja.

  Procenu da će BDP u 2019. godini rasti 3,5 odsto NBS nije menjala.

  Viceguverner NBS-a Srbije Željko Jović je na predstavljaju izveštaja o inflaciji rekao da je u prethodna tri tromesečja rast bruto domaćeg proizvoda na međugodišnjem nivou dostigao 4,5 odsto.

  “Uvažavajući to, kao i činjenicu da je rast investcija bio brži od očekivanog, ponovo smo povećali projekciju rasat bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu sa četiri na 4,2 odsto”, rekao je Jović.

  Na osnovu rezultata postignute makroekonomske stabilnosti i sprovedenih strukturnih reformi, Jović je rekao da NBS očekuje da će se i u srednjem roku zadržati slična dinamika rasta.

  “Ekonomski napredak sve jasnije osećaju i građani. Zarade i penzije rastu na održivim osnovama, a nezaposlenost je na najnižem nivou u proteklih četvrt veka”, rekao je on.

  Jović je dodao da je međugodišnja inflacija 2,2 odsto, što je u granicama cilja da rast potrošačkih cena ove, kao i neredne dve godine, bude tri odsto, s odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

  Prema njegovim rečima, uslovi finansiranja privatnog sektora i države sada su znatno povoljniji, a kreditna aktivnost raste.

  “U septembru je međugodišnji rast ukupnih domaćih kredita ubrzao na 7,7 odsto, po isključenju efekata promene deviznog kursa”, naveo je Jović i dodao da je takav rast kredita ostvaren uz nastavak aktivnosti na rešavanju pitanja problematičnih kredita, koje su rezultirale njihovim znatnim otpisima i prodajom licima van bankarskog sektora.

  On je rekao da je udeo problematičnih kredita u ukupnim bankarskim pozajmicama pao na 6,4 odsto, što je najniži nivo od 2008. godine.

  Jović je ocenio da je NBS niskom i stabilnom inflacijom, realtivnom stabilniošću deviznog kursa, povoljnijim uslovima finansiranja i održanom finansijskom stabilnošću, doprinela da privredni ambijent ostane stabilan i stimulativan za poslovanje.

  On je rekao da će neto priliv stranih direktnih investicija biti više nego dovoljan da u punoj meri pokrije deficit tekućeg platnog bilansa – preko 122 odsto u devet meseci ove godine. Prema podcima NBS, u prvih devet meseci ove godine neto priliv stranih direktnih investicija bio je preko 1,8 milijardi evra.

  “Cenovna i fiskalna stabilnost kao i nastavak podrške ekonomskoj politici Vlade Srbije ostaju naši prioriteti i za naredn

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE