NBS: Uključivanjem obveznica Srbije u J.P. Morgan indeks OSTVAREN CILJ

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS: Uključivanjem obveznica Srbije u J.P. Morgan indeks OSTVAREN CILJ

  Uključivanje dinarskih obveznica Srbije u indeks JP Morgan značajno će povećati atraktivnost zemlje kao investicione destinacije, ocenila je Narodna banka Srbije (NBS).

  Jedna od vodećih finansijskih institucija u svetu, J.P. Morgan, je objavila odluku da od 30. juna ove godine uključi dinarske obveznice Republike Srbije u renomirani indeks obveznica “J.P. Morgan GBI-EM”.

  U taj indeks, kako je saopštila NBS, biće uključene tri emisije dinarskih obveznica, ročnosti sedam, deset i 12,5 godina, a koje dospevaju 2026, 2028. i 2032. godine.

  “Ova odluka predstavlja ostvarenje cilja kojem je Srbija stremila i za koji se snažno zalagala od 2015. godine i još jednu potvrdu postignutih rezultata na polju razvoja domaće ekonomije, unapređenju finansijskog tržišta, a naročito obezbeđenju stabilnosti dinara, kao oslonca i sidra opšte makroekonomske stabilnosti”, navela je NBS.

  Dinarske obveznice Srbije biće uključene u indeks GBI-EM Global Diversified, koji je za međunarodne investitore jedan od najčešće praćenih, odnosno repernih (benchmark) indeksa obveznica koje su emitovane u lokalnim valutama zemalja u razvoju.

  Takođe, te obveznice će biti uključene i u GBI-Aggregate (GBI-AGG) i GBI-AGG Diversified indekse, koji obuhvataju državne obveznice u domaćoj valuti kako razvijenih, tako i zemalja u razvoju.

  U saopštenju centralne banke se navodi da je J.P. Morgan u svom izveštaju posebno istakao napredak na polju likvidnosti tržišta dinarskih obveznica, “što ukazuje koliko su poslednjih godina investitori postali zainteresovani za trgovanje domaćim hartijama od vrednosti”.

  Ukazano je i da su, iako je rast neizvesnosti na tržištima u prethodnih godinu dana, uzrokovan pandemijom korona virusa, negativno uticao na likvidnost na finansijskim tržištima zemalja u razvoju, međunarodni investitori saglasni da se likvidnost na tržištu srpskih dinarskih obveznica oporavila i vratila na pretkrizne nivoe.

  “Sada, s pravom očekujemo nastavak značajnijeg priliva investicija u našu zemlju, što će dati direktan podsticaj bržem privrednom rastu”, izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

  Ona je dodala da današnja objava J.P. Mprgan predstavlja snažan signal međunarodnim investitorima da je Srbija dostigla nivo uglednih zemalja u razvoju, što će imati višestruke pozitivne efekte na domaće finansijsko tržište i omogućiti još povoljnije uslove finansiranja države i domaćih kompanija.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE