"Ne dam NERADNU NEDELJU. Ko hoće da ne radi, nek ide u druge zemlje"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Ne dam NERADNU NEDELJU. Ko hoće da ne radi, nek ide u druge zemlje”

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da neće pristati na zahteve da se u Srbiji nedelja proglasi neradnim danom.

  “Ne može neradna nedelja. Ne dam. Ko hoće da ne radi nedeljom, nek ide u neke druge zemlje”, naveo je on.

  Vučić je rekao da mi to sebi ne možemo da priuštimo kao i da treba da se ponosimo time da “treba da radimo više”.

  Podsetimo, početkom 2020. godine sindikati su razgovarali sa resornim Ministarstvom za trgovinu o uvođenju neradne nedelje i u pojedinim momentima činilo se da bi takav trend mogao da zaživi. Ministarstvo je čak formiralo i radnu grupu i u nekoliko navrata razgovaralo sa sindikatima.

  Početkom februara, država je prema zvaničnim najavama, trebalo da izađe sa svojim stavom i prema tadašnjim ocenama postojalo je nekoliko opcija. Najrealnija je bila da prodavnice budu zatvorene prve nedelje u mesecu, ili prve i poslednje. Kasnije je nastupila epidemija, a stanje u okolnim zemljama govori da se neradna nedelja pokazala kao loš primer tokom krize.

  Trgovcima u Srbiji jedna ili dve neradne nedelje mesečno?

  Crna Gora je prošle godine uvela neradnu nedelju, mada se tokom prethodnih meseci, nekoliko puta od strane zvaničnika, pojavila najava o njenom ukidanju. Poslednjih nedelja takva priča postala je sve učestalija.

  Neradnu nedelju uvela je i Severna Makedonija, a takođe i Slovenija koja je 30. septembra usvojila zakon kojim se zabranjuje rad prodavnica nedeljom i državnim praznicima.

  Iako su i u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj postojale inicijative da se zabrani rad nedeljom, to se ipak nije dogodilo.

  Mnoge države Evropske unije su ograničile rad nedeljom. Pravila su najstroža u Austriji gde je potpuno zabranjeno raditi poslednjim danom u sedmici.

  Uz Grčku i Austriju, i Belgija, Kipar, Češka, Francuska, Nemačka, Mađarska, Island, Luksemburg, Holandija, Španija, Poljska i Velika Britanija imaju jasna pravila o tome ko može, a ko ne može da radi nedeljom.

  Izvor: BIZlife/TV Hepi

  Foto: Beta/Slobodan Miljević

  What's your reaction?

  Komentari

  • Aleksandar Milanovic

   Apsolutno sam za neradne nedelje (ili striktno ograničene) za radnike u marketima siroke potrosnje. Sramotne su izjave ogromne većine političara u nastojanju da se rad u marketima održi nedeljom. To je jos jedna vise diskriminacija radnika u privatnom sektoru u odnosu na ogromnu vecinu radnika u javnom sektoru. Čuvena nasa nesolidarnost usled duhovnog posrnuća. Ja sam za referendum i borbu do zadnjeg daha kako bi izdejstvovali NERADNU NEDELJU za nasu braću i sestre u marketima i omogućili im da nedelje provode sa svojom decom u crkvama na liturgijama i u svojim porodicnim domovima. Poslodavcima nije na štetu jer ćemo novac namenjen njima potrošiti za 6 umesto za 7 dana i time samo relaksirati njihovo poslovanje tako da teze "radnik-neradnik" mogu biti samo zlonamerne. Ili jesi ili nisi patriota. Budimo LJUDI. Budimo uz nasu nezaštićenu braću koju ne štite privatni i drzavni sindikati sa ogromnim benefitima o njihovom trošku i nepravičnim kolektivnim ugovorima. Zašto bi oni koji pune budzet imali mnogostruko manja prava od onih koje izdržavaju? Izjasni se ... Aleksandar Milanović PROKUPLJE

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE