NE VALJA NIŠTA: Evo šta sve Građevinski fakultet ZAMERA metrou

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NE VALJA NIŠTA: Evo šta sve Građevinski fakultet ZAMERA metrou

  Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu (GRF) objavio je koje je sve primedbe uložio na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, a u toj primedbi je istakao da se “oštro protivi” predloženom rešenju beogradskog metroa.

  Na tom fakultetu su primedbom obuhvatili planersku osnovu, ciljeve i metodologiju odlučivanja, koncept metro mreže, položaj trasa i faznu gradnju, a kao glavne probleme istakli su trenutna rešenja trasa linija metroa, kao i planirani redosled izgradnje tih linija.

  Fakultet je istakao da, gledajući gustinu nastanjenosti, zaposlenih i korisnika javnog gradskog prevoza (JGP), jasno se ocrtava saobraćajna i urbanistička kičma grada, odnosno ono što bi trebalo da bude trasa prve linije beogradskog metroa: istočni obod Zemuna Opština Novi Beograd centar grada Bulevar kralja Aleksandra.

  “Nakon višedecenijskog sagledavanja saobraćajnih problema u gradu, Fakultet smatra da je ne samo saobraćajno, konstruktivno, urbanistički i ekološki, već i društveno, jedino ispravno rešenje u kome će prva faza metroa spojiti centre starog i novog dela grada. Ovaj stav Fakulteta ne može se promeniti”, navodi se u primedbi.

  Stav GRF je da već u prvoj fazi uvođenja metroa “mora doći do najvećeg mogućeg” prelaska sa individualnog transporta na metro i ocenili da će, neobuhvatanjem najprometnijih raskrsnica u gradu (kod Skupštine Srbije, na obodima Brankovog mosta i Gazele), saobraćajni zahtevi na tim mestima nastaviti da rastu.

  “Očekujemo da će do najvećeg i najbržeg prelaska sa individualnog transporta na metro doći ukoliko se prvo krene sa gradnjom metro linije koja će spojiti centar Novog Beograda sa centrom starog dela grada i krenuti dalje Bulevarom kralja Aleksandra”, navodi se u primedbi fakulteta.

  Istakli su i da trenutna prva linija metroa, duga 20 do 23 kilometra, “veoma slabo pokriva grad” i dodali da će pokrivenost biti slaba sve do izgradnje treće linije metroa.

  U primedbi se navodi i da bi u prvoj fazi trebalo kompletirati “ključne i najskuplje stanice i čvorišta”, odnosno najizraženija težišta poslovnih aktivnosti, najizraženija težišta stanovanja, centre obrazovanja, centre zdravstva i železničke stanice.

  “U predmetnom projektu, najznačajnijm delom trasa prve linije povezuje područja namenjena privatnim investitorima sa nedovoljno jasnim planovima razvoja. Sa druge strane, trasa ne povezuje ni glavne gradske centre, ni železničku stanicu, ni Klinički centar, ni centre obrazovanja, niti u širem centru postiže realnu vezu sa Beovozom”, stoji u primedbi.

  Ocenili su i da premeštanje linije metroa iz Bulevara kralja Aleksandra u Južni bulevar, zbog podudaranja sa tramvajskim linijama, “nije prihvatljivo” i dodali da su metro i površinski sistem JGP funkcionalno zavisni.

  Istakli su i da je pokrivenost centra starog dela grada metro stanicama “slaba čak i u završnim fazama razvoja”, kao i da je i taj deo obuhvaćen studijom iz 1981. godine, gde su definisane stanice Kalemegdan, Trg republike, Terazije, Skupština i Tašmajdan.

  GRF je naglasio da trenutno predložene trase metroa “nisu u saglasnosti” sa važećim Generalnim urbanističkim planom grada.

  Fakultet ističe da je od 2019. godine u više navrata, kroz institucije sistema, iznosio svoje kritičko mišljenje prema predloženom rešenju beogradskog metroa.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE