Ne znate koju vakcinu da primite? Stručnjaci kažu - prvu KOJE SE DOČEPATE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ne znate koju vakcinu da primite? Stručnjaci kažu – prvu KOJE SE DOČEPATE

  Iako niko još ne zna kada će vakcina protiv koronavirusa biti dostupna široj populaciji Srbije, jer će u prvom redu biti obezbeđena za rizične grupe, njihova glavna dilema je – za koju se vakcinu opredeliti. 

  Nju je prvenstveno nametnula on-line prijava koja je od ponedeljka, 11. januara, omogućena preko portala eUprava.

  Iako se ne zna tačno šta znači iskazivanje interesovanja za vakcinaciju, građani Srbije ovih dana, reklo bi se mahnito prtetražuju mreže i sajtove u potrazi za odgovorom na pitanje – da li primiti Fajzerovu, rusku ili kinesku vakcinu.

  Šta je tačno njih više od 100.000, koliko se prijavilo, zaokružilo da želi da primi, ne zna se, ali bez obzira na to, dileme su ostale.

  Mada, ako je verovati doktoru Radetu Paniću, sve dileme te vrste su lažne, jer vakcina neće biti dovoljno za sve.

  Pored Fajzerove, u Srbiji je od skoro dostupna i ruska vakcina Sputnjik V, a uskoro se očekuju prvi kontigenti vakcine kineskog proizvođača Sinovak.

  Epidemiolog u penziji dr Radmilo Petrović koji je svoj radni vek proveo u Institutu za imunologiju i virusologiju “Torlak” i jedan je od lekara koji su se svojevremeno borili sa pojavom virusa velikih boginja, poznatijem kao variola vera, kaže za BIZLife portal da iako su napravljene po različitoj tehnologiji, sve tri vakcine se mogu smatrati efikasnim i dobrim te bi iz te perspektive gledano trebalo primiti prvu koja bude dostupna.

  „Sve su vakcine dobre, a savetovao bih da se prve koja bude dosupna treba dočepati i primiti je, ali ako bih lično mogao da biram izabrao bih na primer vakcinu koja je od neživog, mrtvog virusa  koji ne može nikakve neželjene posledice da izazove jer sadrži sve delove virusa sa svim antigenimaa ne samo određenim“, kaže Petrović.

  Takva je kineska vakcina koja bi uskoro trebalo da bude dostupna i u Srbiji.

  Petrović dodaje da je proizvodnja takve vakcine veoma komplikovana i da od nje ne mogu da se dobiju velike količine, a budući da smo u pandemiji, odnosno epidemiji, važno je da što pre dođemo do vakcine i da one što pre deluju kako bismo suzbili infekciju.

  Jasno je da su vakcine glavno oružje protiv bolesti i da mogu da doprinesu i utiču na smanjenje smrtnosti“, kaže Petrović.

  Navodi i da je važno da se najpre vakcinišu najugroženije kategorije stanovništva, a to su hronični bolesnici, koji su najpodložniji infekciji zbog oslabljenog imuniteta, kao i stariji ljudi.

  Govoreći o strahovima i nepoverenju u vakcinu koje je primetno u javnosti kako u Srbiji, tako i šire, u svetu, čak i među zdravstvenim radnicima, Petrović doslovce kaže da su to „budalaštine“ i da za antivakserski stav nema mesta u ovakvoj situaciji.

  „Daleko je bolje primiti vakcinu, čak i  najmanje dobru, a loših nema, nego imati neprijatan susret sa koronavirusom“ , kaže Petrović

  Ističe i da je i dalje teško proceniti kako će se situacija sa širenjem korona virusa odvijati jer se o njemu malo zna i da će to biti poznatije za koju godinu.

  „Virus gripa, na primer, znamo više od 102 godine i sve o njemu, a ovo sada je sve dosta nepoznato“, kaže Petrović.

  Kada je reč o kolektivnom imunitetu, sagovornik BIZLife portala kaže da se najpre smatralo da bi on trebalo da dostigne bar 60 odsto, ali da  bi možda imuni bedem trebalo da bude i veći.

  Virus onda neće moći toliko da se širi i razmnožava i gubiće na snazi kada imamo 60 ili 70 odsto populacije sa imunitetom“, kaže Petrović.

  Pretpostavke su da je on sada na nivou oko 25 do 35 odsto što znači da je taj deo populacije do sada bio u kontaktu sa virusom i ima antitela.

  To bi ujedno značilo da bi 35 do 40 odsto građana trebalo da se vaksiniše, odnosno oko 2,5 do tri miliona da bi smo računali da će virus da nas se mane, objašnjava dr Petrović.

  Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Specijalističkog veterinarskog instituta u Kraljevu smatra da je dobro to što će građani imati mogućnost da biraju.

  „Zamislite da imate samo jednu opciju na raspolaganju, a ovako će biti tri vakcine jer nekim kategorijama određeni tipovi manje odgovaraju“, objašnjava Šekler za BIZLife portal.

  A nurse prepares to administer the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine at Guy’s Hospital in London, Tuesday, Dec. 8, 2020. U.K. health authorities rolled out the first doses of a widely tested and independently reviewed COVID-19 vaccine Tuesday, starting a global immunization program that is expected to gain momentum as more serums win approval. (AP Photo/Frank Augstein, Pool)

  Komentarišući nepoverenje koje u javnosti vlada, kaže da mu je neshvatljivo i neprihvatljivo to što čak i lekari sumnjaju u pouzdanost cepiva.

  „Meni je neshvatljivo to i pitam se kako smo došli u taj stadijum da sumnjamo u nešto što je najveće dostignuće protiv virusa, pored antibiotika. Takođe ne shvatam kako u to mogu sumnjati ljudi koji su medicinski obrazovani.. Zamislite da je smrtnost od ovog virusa 35 odsto, otimali bi se svi za vakcinu i da budu na listi“, smatra Šekler.

  Takođe navodi da svaki seljak koji gaji živinu zna koliko je bitno da kokoš bude vakcinisana, i da niko do sada oko toga nije postavljao pitanje.

  Što se tiče kolektivnog imuniteta i zaštite koju vakcina pruža sagovornik BIZLife portala kaže da su iskustva i analize na dobrovoljcima do sada pokazale vrlo visok stepen zastite.

  Procenjivalo se da vakcinacija garantuje zaštitu godinu, ili godinu i po dana, a ubeđen sam da će za nekog ko je uz to i preležao virus, ta zaštita trajati i duže.

  Što se tiče izbora vakcine, kaže da je kineska, koja je napravljena na mrtvom virus najstariji tip i da su ujedno najbezbednije, ali i nešto manje efikasne.

  Ističe da su i najskuplje jer su  i komplikovanije za proizvodnju i samim tim osoblje više izloženo rizicima jer se virus umnožava.

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE