NEBULOZNO radno vreme: Holivudu "preti" štrajk FILMSKIH RADNIKA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NEBULOZNO radno vreme: Holivudu “preti” štrajk FILMSKIH RADNIKA

  Sindikat koji predstavlja neke od najvažnijih zaposlenih u Holivudu glasao je kako bi odobrio štrajk koji bi mogao da zatvori gotovo sve američke filmske i televizijske produkcije.

  Članovi Međunarodnog saveza pozorišnih i scenskih zaposlenih (IATSE), koji pokrivaju snimateljske ekipe, majstore rekvizita, frizere i ostale delatnike iza scene naglašavaju kako su primorani da rade do iznemoglosti tokom napornih sati u kojima im nije omogućen ni odmor za obrok.

  Članovi zahtevaju bolje uslove rada, kao i pravednije isplate od strane striming servisa kako bi se pokrio njihov udeo u radu. Uglavnom, više od 50.000 radnika, odnosno premoćna većina od 98 odsto dala je svoj glas za dozvolu obustave rada. Ako krenu u štrajk, biće to najveći prekid rada u Holivudu od Drugog svetskog rata.

  Pregovori između Sindikata i Udruženja filmskih i televizijskih producenata prekinuti su prošlog meseca kad je IATSE odustao od dogovora.

  Inače, dogovor je trebalo da poveća plate i vreme odmora, a uključivao je, tvrde iz Udruženja, gotovo 400 miliona dolara vredan penzioni i zdravstveni plan. Kako bilo, s glasanjem se Sindikat “izjasnio jasno i glasno”, rekao je predsednik Metju Leb.

  “Ovo je glasanje o kvalitetu života, kao i imovinskoj i zdravstvenoj sigurnosti onih koji rade u filmskoj i televizijskoj produkciji. Za one koji su na dnu platežne liste i koji zaslužuju ništa manje od plate s kojom mogu da prežive”, stoji u Lebovoj izjavi.

  Gore nego ikad

  Nakon meseci pandemijskog lokdauna u 2020. holivudski filmski i televizijski setovi su oživeli poslednjih mjeseci, a članovi ekipe na setu tvrde kako su sati rada i zahtevi postali gori nego ikad.

  Kao i mnogi širom sveta, scenski radnici Holivuda razmatraju kako i kad žele da rade. Na ulicama Los Anđelesa i na društvenim mrežama scenski radnici dele priče o mrcvarenju tokom radnog dana koji traje više od 15 sati, i tvrde kako nedeljno rade više od 80 sati.

  Neki su podelili i priče o operacijama koljena i leđa na koje su morali da odu zbog posla, ali i propalim brakovima, propuštenim venčanjima i protestima na koje zbog radnog ritma nisu mogli da odu.

  “Moji radni sati su nebulozni”, rekao je majstor tona Tomas Peckolon tokom relija po Sanset Bulevaru na kom je njegov auto bio ukrašen natpisom “Glasajte za”. On je zaposlen na 300 miliona dolara vrednoj seriji za striming servis i mora da radi i do devet sati u komadu pre odmora za ručak, napomenuo je.

  Peckolon je nedavno odradio 18 radnih sati u jednom danu, a njegova prijateljica Džejd Tompson, kostimografkinja serije na povratku je kući zaspala za volanom. “Jednostavno mi je klonula glava, a kad sam se pribrala i zaustavila auto pored ulice dobila sam napad panike. A nije bio ni kraj nedelje! Bio je ponedeljak”, ispričala je Tompson.

  Glasanje za odobrenje ne znači nužno da će se štrajk i dogoditi. Većina radnika se nada da će to samo biti poluga njihovog sindikata u pregovorima za bolje uslove rada. Poslednji put kad je rad u Holivudu zaustavljen bio je štrajk scenarista 2007. i 2008. koji su se pobunili zbog ekspanzije rijalitija i uzleta popularnosti televizijskih rijaliti zvezda poput Donalda Trampa.

  Trenutno su producenti pod pritiskom da sklope dogovor s radnicima. Više od 100 članova Kongresa ih nagovara da uvedu humanije uslove rada. odobrenje štrajka takođe bi moglo da postigne i zatvaranje striming servisa poput Netfliksa i Amazona za koje članovi sindikata tvrde kako iskorišćavaju njihov rad.

  Izvor: B92

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE