"Neće imati ko da nam održava puteve i mostove"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Neće imati ko da nam održava puteve i mostove”

  Još jedan u nizu srpskih apsurda – sa jedne strane muči nas problem nezaposlenosti, a sa druge strane nedostatak radne snage.

  Na srpskim gradilištima sve ređe rade domaći radnici. Sve je manje naših građevinara, sve su stariji i sve lakše odlaze u inostranstvo, gde mogu da zarade duplo, a neretko i višestruko, veću platu.

  Na gradilištima u prestonici, ali i drugim gradovima zato je sve više Albanaca, Makedonaca, pa, kažu, čak i – Turaka, pišu Večernje novosti.

  Investitori radnu snagu mogu legalno da dovedu iz inostanstva i da ih angažaju uz ugovor. Ipak precizne statistike o broju takvih slučajeva još nema. Nacionalna služba za zapošljavanje, koja je dužna da odobri angažovanje stranog radnika, ne vodi evidenciju izdatih dozvola po zanimanjima, već po državljanstvu pridošlica. Koliko je onih koji dolaze bez ikakve dozvole, niko ne može ni da utvrdi.

  Predsednik Samostalnog sindikata radnika u građevinarstvu Saša Torlaković navodi da je do 2000. godine samo u Beogradu radilo 100.000 građevinskih radnika, a svaki grad i opština u Srbiji su imali svoju firmu.

  “Raspadom tih preduzeća u pljačkaškoj privatizaciji raspalo se građevinarstvo. Sledeći korak je nezainteresovanost mladih da se školuju za ovo zanimanje jer ih čeka mizerna plata, uvek je ispod prosečne, a za nju treba da rizikuju život”, objašnjava Torlaković.

  Dodaje i da se više puta se desilo da na gradilištima u Beogradu uhvate radnike iz Albanije, Turske i Makedonije i to kako rade na crno.

  “Kako je moguće da je gradnja objekta u centru grada poverena firmi koja ima jednog zaposlenog. Dešavalo se da na kraju radi šesti krug podizvođača. Naši radnici na gradilištima su stariji radnici, čije su firme u stečaju ili su zatvorene. I u ovom trenutku verujem da je 70 odsto radnika na gradilištima na crno”, ukazuje predstavnik sindikata.

  I Goran Rodić iz Građevinske komore potvrđuje da objekte po Srbiji grade radnici iz raznih zemalja u kojima se zarađuje još manje nego u Srbiji.

  “Ima legalnih radnika, za koje važe isti uslovi kao i za domaće, ali ima i onih koji rade na divlje. I to je opasno. Ima tu i migranata. Uskaču Avganistanci, Palestinci”, kazao je Rodić.

  Ima i jedno alarmantno upozorenje po srpsku građevinsku industriju.

  “U građevinskoj industriji mi smo desetkovani, ostali smo bez zanatske elite. Nema keramičara, molera, gipsara, tesara. Čitava zanatska elita je otišla. Ko god mrda otišao je u Zapadnu Evropu. Rade u Švedskoj, Nemačkoj, sa kojom imamo i sistem detašmana. Mi smo na ovo upozoravali pre deset godina. Neće imati ko da nam održava puteve i mostove“, zaključuje Rodić.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE