Neki crnogorski trgovci već ne rade nedeljom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Neki crnogorski trgovci već ne rade nedeljom

  Zaposlene u sektoru trgovine u Crnoj Gori, kojih ima oko 37 hiljada obradovala je vest da je Vlada pripremila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim se uvodi neradna nedelja.

  Ovo zakonsko rešenje, podržali su i predstavnici najvećih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori, a neke trgovine su već samoinicijativno uvele neradnu nedelju, saopšteno je CdM iz Ministarstva ekonomije.

  Ministarstvo ekonomije je, kako su pojasnili, dostavilo Predlog zakona Vladi na razmatranje i utvrđivanje i nakon dobijanja određenih sugestija pravno-tehničke prirode na sednici vladine komisije, kao i sugestija određenog broja privrednika, Predlog zakona je korigovan i ponovo stavljen u proceduru.

  Takođe, u Ministarstvu ekonomije napominju da je “uvođenje neradne nedelje podržala i Privredna komora Crne Gore, odnosno poslodavci kroz Odbor za trgovinu, čiji članovi su, između ostalih, predstavnici najvećih trgovinskih lanaca u Crnoj Gori”.

  Ranije je iz ministarstva saopšteno da će uvođenjem neradne nedelje poslodavci moći da povećaju produktivnost rada, kao i da smanje troškove održavanja i redovne troškove usluga.

  Ocenili su da ovakvo zakonsko rešenje ne može uticati na smanjenje broja radnika, već da će se poslovi moći ravnomerno raspoređivati na radne dane, a zaposleni u trgovini imaće neradnu nedelju kao što imaju zaposleni u ostalim delatnostima.

  Prema njihovim rečima, uvođenje neradne nedelje neće uticati na snabdevenost potrošača, već isključivo na promenu dosadašnjih navika tako što će nabavku obavljati ostalim danima.

  Inicijativa za uvođenje neradne nedjelje potekla od jednog broja trgovaca, predstavnika trgovačkih lanaca, kao i sindikata.

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE