Neki PALI, neki SKOČILI: Pandemija POREMETILA listu NAJVEĆIH

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Neki PALI, neki SKOČILI: Pandemija POREMETILA listu NAJVEĆIH

  Pandemija koronavirusa poljuljala je rang listu najvećih svetskih ekonomija gurnuvši mnoge zemlje u najgoru ekonomsku recesiju u novijoj istoriji.

  Sjedinjene Države, Kina, Japan i Nemačka i dalje zauzimaju prva četiri mesta kao najveće svetske privrede, dok su neke pojedine ekonomije napredovale ili nazadovale na rang listi kao rezultat pandemije, a jedna zemlja je ispala iz prvih 10, pokazuje analiza CNBC urađena na osnovu ekonomskih projekcija Međunarodnog monetarnog fonda.

  Američka tv stanica je poredila zemlje po nominalnom bruto domaćem proizvodu iz 2019. godine, izraženom u dolarima, sa procenama BDP za prošlu godinu iz izveštaja MMF Svetski ekonomski izgledi.

  Nominalni BDP procenjuje tržišnu vrednost svih gotovih proizvoda i usluga proizvedenih u jednoj ekonomiji za godinu dana, ali ne uzima u obzir kretanje inflacije i stoga može da preceni ili potceni stvarnu ekonomsku vrednost, napominje se u prilogu.

  Sjedinjene Države su zadržale lidersku poziciju na listi top 10 ekonomija sveta, pri čemu se njen nominalni BDP spustio lani na 20,9 biliona dolara sa 21,4 biliona prethodne godine.

  Nasuprot tome, drugoplasirana Kina beleži rast nominalne vrednosti BDP na 14,7 biliona dolara prošle godine sa 14,3 biliona dolara godinu dana ranije.

  Japan je ostao treća najveća svetska ekonomija u 2020. sa BDP procenjenim na 5,0 biliona dolara (5,1 biliona $ u 2019.), dok je na mestu broj četiri Nemačka čija je ekonomija zadržala vrednost od 3,8 biliona dolara.

  Indija, peta najveća svetska privreda u 2019, pala je prošle godine na šesto mesto iza Ujedinjenog Kraljevstva, iako uporedni podaci pokazuju da je BDP obe zemlje pao sa nivoa od 2,8 biliona dolara pre dve godine na 2,7 biliona dolara lani.

  Sedmu poziciju i dalje drži Francuska sa nominalnim iznosom BDP od skoro 2,6 biliona dolara (2,7 biliona $ u 2019), a osma je Italija sa vrednošću ekonomije od približno 1,9 biliona dolara (2,0 biliona $ u 2019).

  Brazil, koji je 2019. bio deveta najveća globalna ekonomija, ispao je iz vodeće desetorke ustupivši mesto Kanadi, čija je lanjski BDP procenjen na 1,6 biliona dolara (1,7 bilion prethodne godine), a na rang listu je kao 10. najmoćnija privreda sveta ušla Južna Koreja sa BDP od 1,6 biliona dolara u 2020. godini.

  Izvor: Agencije, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE