Neki privrednici su OPREZNI: Tek će se videti koje firme su "PREŽIVELE"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Neki privrednici su OPREZNI: Tek će se videti koje firme su “PREŽIVELE”

  U privredi Srbije još nema značajnijih naznaka oporavka, većina malih i srednjih firmi još se bori za opstanak jer je kratak period od kada je pandemija počela da se smiruje, rekli su privrednici za Betu.

  “Nema spektakularnih pomaka u poslovanju firmi u Srbiji, još su uslovi nestabilni, a nije se postigao ni napredak u evropskim zemljama”, rekao je koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić.

  Rajić je rekao da je jedan broj privrednika odložio planirana ulaganja jer i dalje traje neizvesnost zbog pandemije. Kaže da je procena da je za godinu i po dana trajanja pandemije izgubljeno u prometu u Srbiji od pet do sedam milijardi evra i da je rizično već sada krenuti sa novim investicijama.

  Dodao je da po prestanku pandemije tek treba da se utvrdi ko je od firmi preživeo i može da nastavi bez pomoći države, a da je istovremeno potrebno da počne da funkcioniše i evropska privreda prema kojoj je Srbija usmerena.

  Istakao je da su neke grane privrede bez novca kao turizam i ugostiteljstvo, a da je istovremeno u automobilskoj industriji počelo restrukturiranje i okretanje prema proizvodnji električnih automobila.

  Rajić je rekao da Srbija treba da subvencioniše samo strane visokotehnološke kompanije čiji proizvodi imaju veliku dodatu vrednost, a da ne forsira “manuelni rad za 300 evra mesečno koji ne vodi u značajniji razvoj”.

  Značajniji oporavak privrede, prema, njegovim rečima, nije moguć ni dok se ne ukine zabrana kretanja jer se na “onlajn” način ne sklapaju ugovori, već privrednici moraju da razgovaraju uživo i obiđu lokaciju gde nameravaju da realizuju projekat.

  Bez značajnijih pomaka

  Goran Bujak iz kompanije Klimašop rekao je da je posao malo krenuo i da je počelo servisiranje klima uređaja, ali ne i prodaja.

  Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da nema značajnijih pomaka u poslovanju i da je za to potrebno da se podigne i privreda zapadne Evrope.

  “Za očekivati je da privreda krene uzlaznim trendom za neko vreme, ali nisam optimista”, rekao je Atanacković.

  Dodao je da se sada privredni rast u Srbiji podstiče zaduživanjem za izgradnju infrastrukture.

  Prema nedavnoj anketi među privrednicima koju je sprovela Privredna komora Srbije, većina poslovnih ljudi procenjuje da će drugo tromesečje ove godine biti prekretnica u privrednom oporavku i doprineti planiranom rastu BDP između pet i šest odsto.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE