Nekretnine kao glavni oblik investiranja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nekretnine kao glavni oblik investiranja

  Tržište izdavanja luksuznih nekretnina poslednjih godina je u velikoj ekspanziji, s obzirom na veliki broj stranih firmi i investitora koji su ušli na tržište Srbije, a čiji su direktori i zaposleni najčešći korisnici ovih nepokretnosti 

  Jedan od sektora koji je u svetu doživeo pravi procvat za vreme krize uzrokovane pandemijom koronavirusa jeste sektor nekretnina. Na primer, u Americi se to objašnjava niskim kamatnim stopama na hipoteke, ali i time što je generacija milenijalaca stasala za kupovinu svog prvog doma. Prema rečima Zorane Aćimović iz kompanije CBRE, situacija uzrokovana pandemijom kovida 19 u godini na izmaku nije se jednako odrazila na sve vrste nekretnina, pa tako imamo tržište stambenih nekretnina na koje trenutna situacija nije značajnije uticala, osim u periodu vanrednog stanja, dok je tržište hotelâ trenutno u velikoj meri pogođeno. Kada je reč o kancelarijskom i maloprodajnom prostoru, tržište je zasad stabilno, bez većih oscilacija u 2020. godini. Zbog rasta onlajn kupovine u prethodnom periodu, očekuje se da će tržište industrijskih nekretnina doživeti ekspanziju u godinama koje slede.

  „Kada je reč o tržištu stanova, pandemija koronavirusa nije uzrokovala veće poremećaje na tržištu. U trenutku izbijanja pandemije i u periodu koji je usledio dinamika izgradnje i prodaje bila je u određenoj meri usporena, ali nije u potpunosti stala. Zbog toga će završetak izgradnje određenih projekata kasniti. Međutim, ukidanjem vanrednog stanja, dinamika prodaje stanova vratila se na isti nivo već tokom leta. Razlog velike potražnje za stanovima svakako leži u povoljnim uslovima kreditiranja od strane banaka. Moram da napomenem da su pojedine banke u prvom talasu pandemije podigle učešće sa 20 na 40 odsto. No, sada je NBS predložila da učešće bude 10 odsto, što su banke na lokalnom nivou prihvatile, ali se čekaju potvrde iz njihovih centrala. Ono što je najbitnije jeste da se ništa nije menjalo u vezi sa kamatnim stopama. Varijabilne kamatne stope se kreću od 2,5 do 2,9 odsto, uz šestomesečni euribor, što je duplo niže u odnosu na period od pre tri godine. U ponudama pojedinih banaka se može videti i fiksna kamatna stopa od 2,5 odsto”, pojašnjava Zorana Aćimović, Head of Residential Sales, CBRE za BIZLife magazin.

  • Da li oni koji se odlučuju da danas kupe nekretninu imaju nekih posebnih zahteva? Da li se traže određeni delovi grada, tipovi gradnje (kuće, stanovi u naseljima zatvorenog tipa, zelene površine, sadržaji za decu i sl.)?

  Pojedine beogradske opštine koje su oduvek bile atraktivne za život i dalje su najtraženije lokacije za kupovinu stana (centar grada, Stari grad – Dorćol, Vračar), a u poslednjih nekoliko godina pridružio im se i Novi Beograd, zbog blizine mnogih poslovnih zgrada koje su svoje sedište smestile na ovu beogradsku opštinu. Međutim, opštine poput Voždovca, Zvezdare i Zemuna već godinama se nalaze u vrhu po broju izgrađenih i prodatih stanova, što potvrđuje i zvanična statistika.

  Kada je reč o posebnim zahtevima kupaca, oni se razlikuju od lokacije do lokacije, odnosno opštine na kojoj se nekretnina nalazi, u tom smislu što su kupci nekretnine na atraktivnim lokacijama u centru zahtevniji i očekuju viši kvalitet izgradnje. Međutim, u prethodnih nekoliko godina kupci su se edukovali i za uloženi novac očekuju određene dodatne sadržaje, poput zelenih površina i parkova predviđenih samo za stanare, dečjih igrališta, profesionalnog održavanja, obezbeđenja, video-nadzora i sl. Sa druge strane, s obzirom na veliku ponudu stambenih projekata u Beogradu koji se trenutno grade, investitori su svesni da u sklopu projekta moraju da ponude dodatne sadržaje, kako bi se izdvojili od konkurencije i svojim projektom privukli kupce.

  ==============================================================================================

  Naglasak na mirnom okruženju i prirodi

  • Jedan od globalnih trendova, koji kriza izazvana koronavirusom možda nije proizvela, ali je svakako ubrzala, jeste i novi koncept gradnje, koji je odvojen od masovnosti prisutne u gradu. O kakvim je projektima reč?

  Trenutna situacija izazvana koronavirusom i ograničeno kretanje stanovništva u prvom delu godine uticali su na promenu životnog stila i navika određenog broja kupaca, a samim tim, i na pojavu novih trendova na stambenom tržištu Beograda i Srbije. Iz tog razloga, imamo sve više projekata koji se grade po obodima grada, daleko od gradske gužve, gde je naglasak na mirnom okruženju i prirodi. Trenutno imamo nekoliko takvih projekata na tržištu, koji u ponudi imaju kuće sa velikim vrtom i dvorištem, pa čak i spoljašnjim bazenom. CBRE je ekskluzivni zastupnik prodaje na nekoliko takvih projekta i ono što možemo sa sigurnošću reći, a na osnovu velikog broja realizovanih transakcija – interesovanje za ovim projektima je veliko i smatramo da će ovaj trend biti sve zastupljeniji u budućnosti.

  ==============================================================================================Zorana Aćimović

  • Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, cene novoizgrađenih kvadrata porasle su za 3,5 odsto u prvoj polovini ove godine, u poređenju sa 2019. godinom. Možemo li da očekujemo dalji rast cena nekretnina?

  Očekujemo da cene stanova u novogradnji ostanu na sličnom nivou, ne očekujemo značajnije promene, posebno ne pad cena. To se naročito odnosi na projekte koji se grade na atraktivnim lokacijama, u formi kompleksa sa brojnim sadržajima, a grade ih domaći i strani investitori koji svojim dugogodišnjim iskustvom i reputacijom u oblasti nekretnina kupcima garantuju kvalitetnu gradnju.

  • U ovoj godini veća potražnja bila je za skupljim nekretninama, na prestižnim lokacijama i sa visokim kvalitetom gradnje. Znači li to da je naše tržište sazrelo dovoljno da se stanovi više ne percipiraju samo kao „rešavanje stambenog pitanja”, već i kao investicija?

  Nekretnine su već dugi niz godina u Srbiji jedan od glavnih oblika investiranja, bilo da se radi o stambenim ili komercijalnim nekretninama. Kada govorimo o tržištu stanova, posebno se to može videti na primeru opštine Novi Beograd, gde postoji velika tražnja za projektima u blizini poslovnih zgrada i kompleksa, u kojima su smeštene brojne domaće i internacionalne kompanije. Stanovi u sklopu ovih projekata se uglavnom kupuju kao investicija i namenjeni su izdavanju velikom broju zaposlenih u ovom delu grada. Tržište izdavanja luksuznih nekretnina poslednjih godina je u velikoj ekspanziji, s obzirom na veliki broj stranih firmi i investitora koji su ušli na tržište Srbije, a čiji su direktori i zaposleni najčešći korisnici ovih nepokretnosti.

   

  Izvor: BIZLife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE