Nekvalitetno više od polovine srpskog mleka - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nekvalitetno više od polovine srpskog mleka

  Srbija ne proizvodi ni 50 odsto mleka najboljeg kvaliteta, a za ulazak u Evropsku uniju celokupna proizvodnja mora bude po evropskim standardima, upozorio je predsednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka Ljubiša Jovanović.

  “To ne znači da domaći potrošači piju zdravstveno neispravno mleko jer se ono termički obrađuje, ali se prilikom prerade uništavaju vitamini”, rekao je Jovanović za agenciju Beta na Drugom srpskom kongresu mlekarstva.

  On je na skupu kazao da je neophodna promena sistema subvencija i da treba ukinuti linearno davanje premija proizvođačima.

  On je dodao da ukidanje prelevmana na uvezeno mleko zavisi od svetske cene mleka i da ima naznaka da se ona oporavlja, što bi značilo da raste i domaća cena mleka pa bi se ta vrsta zaštite domaćih mlekara ukinula.

  Stručnjak iz Centra za investicije Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) Dmitrij Prihotko rekao je da čak 95 odsto mleka koje se proizvodi na malim farmama ne zadovoljava standarde evropskog kvaliteta.

  “Veliki proizvođači isporučuju 70 odsto mleka zadovoljavajućeg kvaliteta, a srednji 62 odsto”, objasnio je Prihotko.

  Saradnik Centra za investicije FAO Boris Sterk istakao je da se u Srbiji 49 odsto mleka u prerađenom ili neprerađenom obliku prodaje neformalnim kanalima, a evropski prosek je ispod jedan odsto.

  Rukovodilac Grupe za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Nenad Terzić naglasio je da je za unapređenje kvaliteta mleka i dobijanje subvencija “uslov svih uslova laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka” i da očekuje da će ona uskoro početi da radi.

  Kongres mlekara organizovali su FAO i Evropska banka za obnovu i razvoj.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE