Nema bega od PENALA, zauvek manja PENZIJA čak i za rad do 65

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nema bega od PENALA, zauvek manja PENZIJA čak i za rad do 65

  Penali se zaračunavaju i kada se radi do 65. godine

  Da o ukidanju penala za prevremeno penzionisanje više nema ni govora, potvrdili su i nedavno završeni pregovori Srbije s predstavnicima misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) prilikom kojih nije bilo ni pomena ove nekada vruće teme koju su pokretali predstavnici sindikata, insistirajući da se kazne ukinu kad penzioner napuni 65 godina.

  Upravo je to bio i povod da se Politici javi čitalac koji je radio do svoje 61. godine i morao prevremeno da se penzioniše jer mu je firma propala.

  Nastavio je kao penzioner da radi kod drugog poslodavca još četiri godine i, kada je napunio 65, podneo je ponovo zahtev za preračun penzije, jer mu je gazda sve uredno plaćao preko računa. Ubeđen je bio da će mu se sabiranjem godina staža ukinuti penali, jer je navršio 65 godina života, piše taj list.

  Upitani da li Zakon o PIO predviđa bilo šta slično, u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje kažu da za tako nešto nema mogućnosti.

  Ukoliko bi neko ostvario pravo na prevremenu starosnu penziju i nakon toga nastavio da radi, status mu se ne bi promenio. Dakle, umanjenje bi ostalo isto kako je utvrđeno rešenjem kojim mu je priznato pravo na prevremenu starosnu penziju.

  To znači da korisnik prevremene penzije ne može da sa naknadno ostvarenim stažom stekne pravo na starosnu penziju. Na osnovu staža i zarade ostvarene posle penzionisanja, može se odrediti samo povoljniji iznos prevremene starosne penzije, ističu u PIO fondu.

  Radnik koji je otišao u penziju sa 60 godina života ima umanjenje penzije od 20 odsto. Penali su uvedeni pre šest godina i znatno su uticali na odluku zaposlenih da rade do 65. godine, iako pri tom veliki deo njih ima i više od 40 godina radnog staža.

  Penzije se trajno umanjuju onima koji nemaju dovoljno godina života, a imaju najmanje 15 godina staža, i to 0,34 odsto za svaki mesec koji nedostaje do punog starosnog uslova. Maksimalno umanjenje penzije iznosi 20,4 odsto.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE