NEMA DILEME: Virus se VRAĆA i ne znamo NIŠTA o njemu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NEMA DILEME: Virus se VRAĆA i ne znamo NIŠTA o njemu

  Nema dileme da se koronavirus vraća, kaže ćlan kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon i dodaje da bi trebalo sačekati da se vidi da li će virus vratiti većom snagom.

  U Srbiji je u poslednja 24 sata zabeleženo 137 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od posledica virusa je jedna osoba preminula. Komentarišući najnovije podatke, dr Kon rekao je za RTS da nema dileme da se koronavirus vraća.

  “Da li će da se vraća većom snagom, to ćemo sačekati. Ovaj virus nam je pokazao da ništa ne znamo o njemu, i da jednostavno sve ono što se uobičajeno dešava kod respiratornih virusa, a to je da ima jasnu sezonu, da je u ovim mesecima, u ovom delu godine itekako aktivan i sposoban da se prenosi”, rekao je dr Kon tokom gostovanja u emisiji Oko.

  Kon je dodao da treba naglasiti da se virus u Beogradu najviše prenosi na određenim proslavama, kao što su žurke i rođendani, ali i donošenjem torte u firmu.

  “Međutim, mi imamo skoro između 57 i 58 posto onih koji ne znaju kako su se zarazili, što jasno pokazuje da je virus u cirkulaciji u Beogradu”, kazao je Kon i dodao da je nova situacija nešto što ne može da se ignoriše i da mora vrlo ozbiljno da se shvati i da mora da se apeluje na građane da ponovo počnu da se pridržavaju mera.

  Dr Kon je podsetio da u izolaciju idu oni koji su bolesni, dok u samoizolaciju idu oni koji su bili u kontaktu sa obolelima i da će komunalna milicija proveravati da li se izolacija sprovodi i dodao da je jasno da dolazi do porasta, ne samo kod nas, nego u čitavoj Evropi gde je došlo do popuštanja.

  “Mi moramo da računamo na to da je to borba na dug tok i da počnemo da razmišljamo da nema ni govora o tome da će nas virus napustiti”, istakao je Kon i dodao da će sve ove aktivnosti sprovoditi do pronalaska vakcine ili sticanja kolektivnog imuniteta.

  Kon je naveo da je bilo je očekivano da će zaražavanje tokom leta biti manje i da neće dovesti do teških slučajeva.

  “Mi jesmo slušali o tome da se virus širi i na visokim temperaturama”, rekao je Kon.

  Dodao je da je epidemija koja je proglašena sama po sebi vanredna situacija.

  “Proglašenje na nivou države, to znači da svako na svom području može u okviru svog kriznog štaba da proglasi vanrednu situaciju”, istakao je Kon.

  Dr Janković: Situacija se dramatično menja

  Načelnik Klinike za anesteziologiju Kliničkog centra u Nišu prof. dr Radomir Janković rekao je da su se svi u Kliničkom centru u Nišu nadali da, posle udara krajem marta i u prvoj polovini aprila, nikada više neće biti pred takvim iskušenjem.

  “Prve nedelje maja jesu možda ukazivale na to, ali s. Mi pratimo situaciju za velika žarišta na jugu Srbije, koja se od početka nisu ni gasila, a to su Vranje i Leskovac, jer praktično smo mi i povezani sa njima i nama 80 posto pacijenata, čak i onih najtežih koji su, nažalost, na respiratorima, dolaze iz Leskovca i Vranja.”

  I svakog dana saniteti dovoze nove i jako teške respiratorno ugrožene pacijente, rekao je profesor Janković.

  Janković je dodao da su nauka i patofiziologija pokazali da je COVID-19 jedno sistemsko oboljenje za koje još uvek nema rešenja.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Natasa

   Pitajte Dr Nelu Sršen iz Hrvatske koja je radila 6 meseci, u jeku pandemije, u Padovi da vam objasni koliko je virus oslabio, kakvih se mera treba pridržavati i da pozitivni na covid nisu nužno i zarazni.

  • Ivica

   A kad je ovaj lik imao bilo kakve veze sa optimizmom osim kada kupuje Volvo i stan u Beogradu na vodi?

  • nick

   A jel nije bilo vremena da se od januara do juna nauči nešto o virusu? Mislim kao nije da ima 5 slučajeva i to samo kod nas pa da nemamo odakle da uzorkujemo... Ima znanj drugih država, ima rađenih analiza, ima statističkih podataka, ima istraživanja, laboratorija... šta ste radili do sad kad ništa ne znate? vrteli krug sreće da odredite da li ćemo napolje za vikend ili ne?

  • Jasna

   Tasto se pored toliko stručnjaka ovaj Kon inace lobista raznih farmaceutskih firmi, uopste oglasava. Verujem kad se oglasi Todorovic ili imunolog Srgjs ali Kon samo siri paniku. Setite se njegovog ludovanja za vreme epidemije svinjskog gripa

  • Ivan

   Alo retardu..jebem ti mater tebi i celom vasem kriznom stabu... virus nije ni nestajao...nego su bili izbori...pizdava vam materina placenicka

  • Zoran

   Blefr bio na odmoru u inostranstvu pitam se dali je prosao test korone vratio se u Srbiji dali je bio u izolaciji posle dolaska iz inostranstva u Srbiji

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE