Nema zime za javne servise: Predviđene dotacije za RTS i RTV

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nema zime za javne servise: Predviđene dotacije za RTS i RTV

  Dopunama Zakona o javnim medijskim servisima, koje je Vlada Srbije dostavila Skupštini na usvajanje, predviđeno je da Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine i u 2021. godini dobijaju dotacije iz budžeta.

  “Za obavljanje osnovne delatnosti, koja je u funkciji ostvarivanja javnog interesa, Javna medijska ustanova Radio-televizija Srbije i Javna medijska ustanova Radio-televizija Vojvodine, do 31. decembra 2021. godine delimično se finansiraju iz budžeta Republike Srbije”, navodi se u predlogu dopune Zakona o javnim medijskim servisima.

  Predviđeno je da način prenosa novca iz budžeta RTS-u i RTV-u uredi Vlada posebnim aktom.

  Kako je predlog tog zakona obražložila Vlada, sadašnja visina takse od 255 dinara na mesečnom nivou nije dovoljnada ta dva javna medijska servisa, “nesmetano i u kontinuitetu obavljaju svoju osnovnu delatnost”.

  Navedeno je da je RTS u 2019. godini ostvario prihod od taksi 7.422.407.000 dinara, a RTV 1.658.172.306 dinara, i da je zato predviđeno da se pored takse u 2021. godini izdvoje isredstva iz republičkog budžeta, kako bi bio obezbeđen stabilan sistem finansiranja javnih medijskih servisa i njihova nezavisnost, a da se istovremeno “vodi računa i o ekonomskoj moći građana”.

  Međutim, Predlogom zakona o izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koji je ranije dostavljen u skupštinsku proceduru, predviđeno je da taksa iduće godine bude povećana sa 255 na 299 dinara, pa je nejasno da li je Vlada odustala od povećanja taksi i da li će povući predlog tog zakona.

  U republičkom budžetu za 2021. godinu, koji je usvojen 10. decembra, za RTS nisu opredeljena sredstva, a za RTV je predviđeno 900 miliona dinara, koliko je godišnje dobijao od 2016. kada je uvedeno delimično finansiranje javnih medijskih servisa iz budžeta, a delimično iz takse.

  Za RTS je u 2020. godini za finansiranje osnovnih delatnosti iz budžeta bilo opredeljeno 2,15 milijardi dinara, ali je rebalansom budžeta taj iznos bio umanjen na 1,67 milijardi dinara.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Delija iz Valjeva

   Plaćamo Mts-u pretplatu i plus plaćamo pretplatu rts-u a ima nas koji uopšte ne gledamo prvi i drugi program rts-a Zar to nije bruka i sramota,zašto provajderi ne odvajaju od naših mesečnih računa pa neka plaćaju rts-u pretplatu i neka ih skrembluju pa ko hoće da ih gleda neka naknadno plati.Trebao je nato da ih sravni sa zemljom,oni su i dalje leglo zaraze zvane komunizam i titoizam,ništa se nije promenilo od kad je emitovan prvi dnevnik!!!!!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE