Nemačka: Korona "pojela" više od MILION RADNIH MESTA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačka: Korona “pojela” više od MILION RADNIH MESTA

  Pandemija korona virusa u Nemačkoj prošle godine ostavila je traga i na tržištu rada: više od milion zaposlenih ostalo je bez posla, uprkos milijardama za takozvani skraćeni rad, proizlazi iz odgovora Savezne vlade na zahtev Levice.

  Kako prenosi Dojče vele (Deutsche wele), po podacima Savezne agencije za zapošljavanje na kojima se zasnima odgovor Savezne vlade, većina pogodjenih su ljudi koji su imali takozvani mini-posao.

  Oko 526.000 tako zaposlenih je ostalo bez posla, plus 477.000 ostalih zaposlenih koji podležu zakonu o doprinosima za socijalno osiguranje.

  Za ovu statistiku, uporedjeni su podaci o tržištu rada od marta do septembra 2020. sa podacima za isti preiod iz prethodne, 2019. godine, dok se za poslednja tri meseca 2020. godine, Zavod za zapošljavanje pozvao na procene.

  Gubitak posla bio je najočitiji u ugostiteljstvu i medju zaposlenima u hotelima, gde je posao izgubilo oko 398.000 ljudi, uključujući i one sa mini-poslom, a oko 78.000 radnih mesta izgubljeno u oblasti umetnosti, zabave i rekreacije.

  Korona je koštala i oko 128.000 radnih mesta u preradjivačkoj industriji – pre svega u metalnoj i elektro, medjutim, Savezna vlada je istakla da je ova industrija zahvaćena strukturnim promenama i to pre izbijanja pandemije.

  Savezna vlada pokušala je da ograniči ekonomsku štetu i smanji gubitak radnih mesta, pre svega kroz finansiranje takozvano skraćeno radno vreme.

  Savezna agencija za zapošljavanje je saopštila da je u prvoj godini pandemije u tu svrhu isplatila 22,1 milijardu evra.

  Izvor: Beta/DW

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE