Nemačka ubacila u veću brzinu - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Nemačka ubacila u veću brzinu

  Nemački bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu porastao je za dva procenta u odnosu na isto šeriod prošle godine

  Rast je podstaknut većom ličnom i državnom potrošnjom, a ne izvozom, što ukazuje da najveća evropska ekonomija ubrzava rast uprkos nesigurnostima vezanim za trgovinu, piše Markets Insider.

  Prema podacima nemačkog statističkog zavoda, BDP je nadmašio procene ekonomista u Rojtersovoj anketi. “Uprkos svim mračnim proročanstvima, uzlet nije samo živ, nego je i zdrav. Zasad nije verovatno da će rast usporiti zbog globalnog trgovinskog spora ili pregrejavanja”, ocenjuje ekonomista Aleksander Kriger iz Bankhaus Lampe.

  Ipaj, dodao je, konflikt sa SAD oko carina kvari izglede za drugu polovinu godine.

  Iz statističkog zavoda ističu da je rast uglavnom rezultat veće potrošnje domaćinstava i državne potrošnje, a dodatni podsticaji dolaze od rasta investicija. Navode i da je izvoz takođe porastao, ali mnogo brže je porastao uvoz, što sugeriše da neto trgovinska razmena nije doprinela ukupnom rastu.

  Ujedno, to ukazuje na postupnu promenu u nemačkoj ekonomiji, odnosno iskorak od tradicionalno orijentisanog izvoznog modela.

  “Nemačka privreda je ubacila u veću brzinu i znatno tokom proleća dobilo na brzini”, ocenjuje Unikreditov analitičar Andreas Ris, ukazujući na snažnu državnu potrošnju i oživljenu potrošnju domaćinstava.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE