Nemci u štrajku, hoće da "osete" uspeh ekonomije - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Nemci u štrajku, hoće da “osete” uspeh ekonomije

  Zaposleni u nemačkom javnom sektoru su u štrajku pa u mnogim gradovima nema javnog prevoza, vrtići su zatvoreni, a na aerodromima u Frankfurtu, Minhenu, Kelnu i Bremenu zbog štrajka osoblja letovi kasne, dok je više stotina otkazano.

  Na štrajk je pozvao nemački sindikat Verdi (ver.di), koji navodi da zdrava nemačka ekonomija obezbeđuje rekordne poreske prihode, usled čega radnici u javnom sektoru zaslužuju deo.

  Verdi zahteva mesečno povećanje plata od šest odsto ili najmanje 200 evra za oko 2,3 miliona zaposlenih u javnom sektoru.

  “Masivnim širenjem štrajka ove sedmice šaljemo jasne signale poslodavcu”, rekao je šef sindikata Frank Bzirske, prenosi Dojče vele dodajući da su poslodavac prevashodno lokalne samouprave, ali i savezna država.

  U mnogim gradovima pogođen je i gradski saobraćaj, u mnogim su zatvoreni vrtići, a u manjem obimu su pogođeni javna administracija, bolnice, brodski saobraćaj, komunalna preduzeća, i lanac javnih banaka Šparkase koji ima više klijenata nego sve ostale banke zajedno.

  Kako prenosi DW, pregovori lokalnih samouprava i države sa sindikatima nastavljaju se, a od srede će javne službe u Nemačkoj funkcionisati manje-više normalno, ali nije isključeno da se od sledeće sedmice stupi u generalni štrajk ukoliko sindikati ne budu zadovoljni ponuđenim kompromisom.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE