Neobično istraživanje: Amazon "FORSIRA" antivakserske knjige

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Neobično istraživanje: Amazon “FORSIRA” antivakserske knjige

  Najveći svetski internet trgovac Amazon i dalje je rasadnik antivakserskih teorija zavere, a takve dezinformacije utiču na neke ljude da se ne žele vakcinisati protiv koronavirusa, ističe se u novom istraživanju naučnika Sveučilišta Vašington u Sijetlu.

  Amazonovi algoritmi za pretragu promovišu knjige koje šire lažne tvrdnje o vakcinama ispred onih koje pobijaju zdravstvene dezinformacije, utvrdili su istraživači, a kada ih kupci pretražuju, algoritmi ih upućuju na dalje dezinformacije.

  Amazon je “trgovina s različitim zdravstvenim dezinformacijama”, upozoravaju autori istraživanja, Prerna Juneja, doktorand na Fakultetu informacionih nauka, te profesor društvenog računarstva Tanu Mitra, u članku koji će biti predstavljen na naučnoj konferenciji u maju.

  Prvih osam rezultata pretrage u četvrtak za izraz “vakcina” u Amazonovoj internet knjižari bile su antivakserske knjige, uključujući knjigu “Anyone Who Tells You Vaccines Are Safe and Effective is Lying” britanskog teoretičara zavere Vernona Colemana, te knjige “The Vaccine-Friendly Plan” lekaraa iz Oregona Paula Thomasa.

  Thomasu je prošle godine oduzeta licenca zbog obmanjivanja roditelja u vezi sigurnosti vakcine i delimičnog vakcinisanja pacijenata, zbog čega je jedno dete dobilo tetanus i provelo u bolnici 57 dana.

  U kontekstu masovne vakcinacije protiv covida-19, “borba protiv antivakserskih dezinformacija nikada nije bila važnija”, rekao je Juneja.

  Amazon “kupcima omogućuje pristup raznim stavovima. Predani smo osiguranju pozitivnog iskustva za kupce i imamo politike koje definišu koji se proizvodi mogu prodavati u našim trgovinama”, komentarisao je predstavnik kompanije.

  “Naši alati za kupovinu i pretragu nisu dizajnirani da generišu rezultate usmerene na neki specifičan stav i uvek slušamo povratne informacije od kupaca”.

  Amazon je nedavno postavio baner s poveznicom na stranicu savezne vlade s činjenicama o vakcinama protiv covida-19 iznad rezultata pretrage za ključnu reč “vakcina”.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE