Nestaje li simbol NJujorka: Crni dani za ŽUTI TAKSI

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nestaje li simbol NJujorka: Crni dani za ŽUTI TAKSI

  Žuti taksiji bili su sveprisutni na ulicama Njujorka danonoćno, kao i njegovi prepoznatljivi simboli, poput Empire State Building-a, ali ih je pandemija proredila i dovela u pitanje njihovu budućnost.

  U rano i hladno jutro na parkingu pored aerodroma La Guardia, pedesetak taksija strpljivo čeka u redu za putnika. Pre pandemije, kaže 65-godišnji njujorški taksista Joei Olivo, bilo ih je na stotine. Dodaje da ih je sada višestruko manje i umesto prethodnih dvadeset minuta, kupci čekaju dva sata, piše Seebiz.

  Ograničenja rada od kuće i putovanja uzrokuju velike gubitke taksistima.

  “Prilično je loše. Prihod mi je opao za 80 odsto. Zarađivao sam možda hiljadu dolara nedeljno, a sada oko dve stotine”, rekao je.

  Njujorški taksisti, uglavnom imigranti prve generacije, mogli bi da zarade i do 7.000 dolara mesečno ako bi vozili sedam dana u nedelji.

  Konkurencija Ubera, Lifta i drugih sličnih kompanija već je drastično poljuljala njihove prihode, ali se pandemija pretvorila u “slobodan pad”, kaže 62-godišnji taksista Richard Chov, rodom iz Mjanmara.

  90% manje putnika

  Bhairavi Desai, čelnik sindikata profesionalnih njujorških taksista, saglasan je s njim, dodajući da je “pandemija bila jednostavno poražavajuća”. Kaže da je pre pandemije pad broja putnika bio oko 50 odsto, a sada blizu 90 odsto.

  U Njujorku ima 13.000 licenciranih taksista, ali trenutno ih, prema podacima sindikata, redovno vozi oko 5.000. Drugi ne napuštaju garaže jer im se to ne isplati. Mnogi i dalje nastavljaju da voze iako njihova dnevna zarada jedva dostiže 150 dolara. Iznos dele sa kompanijom koja im iznajmljuje vozilo jer moraju da prehrane porodice.

  Da li žuti taksi zaista može da nestane sa ulica Njujorka u dogledno vreme?

  Olivo veruje da će posao ponovo početi, ali nikada više neće biti isti. Mnogi vozači strahuju da će žuti taksi postepeno nestajati ako vlada ne izbriše nagomilane dugove vozača. Oni veruju da propast ne bi trebalo dozvoliti jer su njujorški žuti taksi poput “ikona, oni su deo ekonomskog, socijalnog i kulturnog tkiva grada”.

  Gradonačelnik Njujorka Bill de Blasio obećao je da će pomoći taksistima ako grad, koji je takođe pandemijski ekonomski uništen, dobije obećanu saveznu pomoć.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE