Nestašica programera u Srbiji, treba nam još

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nestašica programera u Srbiji, treba nam još

  Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je, iako je u planu Vlade za drugi ciklus programa prekvalifikacije za IT sektor bilo 900 ljudi, trenutno na toj obuci njih 700, a da je u planu da u 2018. godini obuku završi 1.500 kandidata.

  Brnabić je u poseti polaznicima prekvalifikacije u Beogradu istakla da je potreba Srbije da se prekvalifikuje 3.000 kandidata godišnje, ali da nedostaju kvalitetne obuke i poručila da su hitno potrebne škole i predavači koji će moći da izađu u susret potrebama privrede.

  Ona je podsetila da je u pilot fazi na obuci bilo 100 kandidata i navela da se njih 35 posle obuke zaposlilo i dodala da će, kad se stekne kapacitet, biti prekvalifikovano i onih 200 preostalih iz ove druge faze.

  Prema rečima premijerke, potreba i potencijal u Srbiji je 3.000 kandidata godišnje, ali u ovom trenutku ne može da se iskoristi. „Želeli smo da uložimo tamo gde je kvalitet, da radimo samo sa optimalno dobrim školama“, rekla je Brnabić, navodeći da su to Beogradski institut za tehnologiju i Startit. „Imamo prostor za 1.500 kandidata u ovoj godini“. Sada pokrećemo projekat sa Nacionalnom službom za zapošljavanje koji će biti primer zapošljavanja ljudi prema potrebama tržišta“, rekla je premijerka. Ona je ukazala da se uloženo u ovaj projekat vraća za oko devet do 14 meseci u budžet Srbije kroz poreze i doprinose kad se ta radna snaga zaposli.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE