Ni na svadbi muzika "na crno" - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ni na svadbi muzika “na crno”

  Voditelji, pevači, muzičari i drugi estradni umetnici ne mogu nastupati ni u kafanama a ni na svadbenim veseljima ukoliko nemaju licencu i nisu sklopili ugovor s organizatorom veselja.

  To važi za nastupe u kafanama, klubovima i diskotekama, ali i za privatne zabave na kojima umetnici učestvuju, poput svadbenih veselja, slava ili krštenja.

  Sličan propis važio je još od letos, odnosno ta materija je bila regulisana Opštim kolektivnih ugovorom između Saveza samostalnih sindikata estradnih umetnika i Udruženja poslodavaca Srbije. Ugovor je istekao nedavno, a prošle sedmice je produžen na još tri godine.

  Kao i letos, Vlada je sada donela odluku da je deo kolektivnog ugovora obavezujući. To se odnosi na organizatora veselja koji mora sa umetnicima da zaključi ugovor. Umetnici s kojima se pravi posao moraju imati licencu. Ugovor o nastupu i licenci za umetnike obavezni su za svaki nastup.

  Cilj te saradnje je da se u oblasti estrade smanji siva ekonomija i plate porezi, a i da se umetnici zaštite i osiguraju.

  Dok u Savezu samostalnih sindikata estradnih umetnika smatraju da će uz pomoć ugovora i licenci ta oblast biti bolje regulisana, odnosno da koristi već imaju i umetnici i država, u udruženjima estradnih umetnika kažu da tu ima dosta mešetarenja.

  Organizatori veselja ne znaju kako da provere sve podatke i da li su papiri koje im umetnici prezentuju pravi i u skladu s propisima i da li je licenca odgovarajuća.

  Kada su u pitanju privatna veselja – svadbe, slave ili krštenja – inspektori i poreznici mogu da “banu” i provere zabavljače. Ukoliko nema ugovora ili licence, organizatoru veselja može se izreći kazna ista kao kada se radi o diskoteci ili kafani.

  U Savezu samostalnih sindikata estradnih umetnika Srbije kažu da sklapanje ugovora ne bi trebalo da bude problem. Što se tiče licenci, samostalni umetnici kojima udruženja uplaćuju penzioni staž i zdravstveno osiguranje mogu od tog udruženja dobiti potvrdu o licenci.

  Muzičari i ostali učesnici programa koji nemaju takav status, licencu mogu dobiti od reprezentativnih sindikata koji ih zastupaju, tako da provera ne bi trebalo da bude problem.

  “Uveli smo plaćeni muzički dan, a izvođači koji učestvuju u programu dobijaju minimalnu dnevnicu od 1.250 dinara”, kaže sekretar Saveza samostalnih sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije Dragiša Golubović.

  Za mesec dana nastupa mora da se isplati minimalna zarada od 25.000 dinara. Naravno, ugovorom se mogu odrediti i veće sume, kaže Golubović.

  O tome šta se od letos događa na terenu sekretar Udružnja muzičara rok, džez i zabavne muzike Srbije Dragan Mirković kaže:

  Primenu propisa već kontrolišu inspekcijske službe. Kazne nisu male i za gazdu koji angažuje muzičara bez licence iznosi 10.000 dinara, a za muzičare koji nastupaju bez ugovora su od 20.000 pa čak do 300.000 dinara. Za sada se nije čulo da je neko zvučno ime platilo kaznu.

  Izvor: Dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Milan

   Ko je izmislio Sokoj? Ne može normalan covek da sluša radio u radnji a da oni ne naplate i tu slobodu.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE