Ni njima ne "cvetaju ruže": Gugl dobio PRVI SINDIKAT

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ni njima ne “cvetaju ruže”: Gugl dobio PRVI SINDIKAT

  Više od 200 radnika tehnološke kompanije Gugl formiralo je sindikat, što je veoma retka pojava za tehnološke kompanije.

  Sindikat radnika Alfabet ima za cilj da obezbedi da radnici rade za fer plate, bez straha od zlostavljanja, odmazde ili diskriminacije, navodi se u autorskom članku izabranih sindikalnih lidera koji je objavio Njujork tajms.

  Najava Sindikata radnika usledila je nekoliko nedelja nakon što se Gugl sukobio sa svojim naučnicima koji su se bavili pitanjima veštačke inteligencije i etike u tehnologiji.

  Kako se navodi, sindikat će zaposlenima dati veću moć da utiču na diskriminatornu radnu praksu u firmi, kao i na plate, ali takođe i na etička pitanja u vezi sa poslovnim poduhvatima Gugla.

  Oni predstavljaju deo radne snage Alfabeta, ali ih je znatno manje nego što je potrebno da sindikalno udruženje stekne formalan status u SAD.

  Novi sindikat biće pridružen većem, Radnicima Amerike u oblasti komunikacija, a naveo je da će služiti kao „struktura koja garantuje da radnici Gugla mogu aktivno da traže stvarne promene u kompaniji“.

  Kako su ovim povodom saopštili iz Gugla, kompanija će pokušavati da stvori podsticajno radno okruženje, ali neće direktno pregovarati sa novim sindikatom.

  „Naravno, naši zaposleni imaju zaštićena radna prava koja mi podržavamo. Ali kao što smo uvek radili, nastavićemo direktan angažman sa svim našim zaposlenima“, navela je direktorka Gugla za ljudske resurse Kara Silverstajn.

  Kako podsećaju mediji, američki Nacionalni odbor za radne odnose nedavno je presudio da je kompanija nezakonito otpustila zaposlene zbog pokušaja formiranja sindikata.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE