Nije ni rodilo, a malinari već "spremni" za proteste

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nije ni rodilo, a malinari već “spremni” za proteste

  Malinari najavljuju protest ako se ne reši problem niskih otkupnih cena tog voća i uvoz u Srbiju iz Bosne i Hercegovine, Poljske i drugih zemalja preko Kosova, rekao je predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Dobrivoje Radović.

  On je za Betu rekao da su proizvođači u gubicima zbog niskih otkupnih cena, maline prve klase su prošle godine prodate u proseku za oko 92 dinara po kilogramu, a kupine su otkupljivane za po 30 do 40 dinara, a izvožene po 200 dinara po kilogramu.

  “Ako se ne reši problem niskih otkupnih cena malina i kupina, proizvođači će 22. marta izaći na ulice sa sve mehanizacijom i ići ćemo dalje da tražimo zemlju u kojoj ćemo moći da radimo u fabrici pod otvorenim nebom”, rekao je Radović.

  Razlog za protest, kako kaže, nije političke prirode već egzistencijalne jer proizvođači sada, pred sezonu, ne mogu da kupe đubrivo, zaštitna sredstva i osiguraju to voće od nevremena.

  On je rekao da se Radna grupa za rešavanje problema niskih otkupnih cena malina i kupina, koja je formirana pre devet meseci, do sada sastala samo tri puta, a bilo je planirano da se sastaje jednom mesečno i izveštaj šalje Vladi Srbije.

  Radović je rekao da kalkulacija Asocijacije pokazuje da bi kilogram malina najmanje trebalo da košta 152 dinara, a da je jedan od najvećih izvoznika firma Sirogojno izračunala da je proizvođačka cena kilograma maline 81 dinar.

  Kompanija Sirogojno je, prema njegovim rečima, proizvođačima već ponudila ugovor za otkup malina po akontnoj (početnoj) ceni od 120 dinara, tvrdeći da će imati zaradu po kilogramu od 39 dinara.

  “Pozivam proizvođače da ne sklapaju ugovore za kilogram maline po akontnoj ceni od 120 dinara koja, sudeći po dosadašnjem iskustvu, bude i konačna cena, bez doplate”, rekao je Radović.

  Proizvođači su, zbog kako je rekao, tako niskih otkupnih cena u prošloj godini u gubicima koje moraju da pokrivaju prodajom mašina jer nemaju novac da kupe repromaterijal i gorivo.

  “Izvoznici i država su nas doveli u robovski položaj. Tvrdnja izvoznika da gube na izvozu malina može se proveriti. Neka pošalje Komisiju za zaštitu konkurencije da proveri odakle novac vlasnicima tih firmi da kupuju stanove, automobile i druge nekretnine ako gube na otkupu i izvozu malina”, rekao je Radović.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE