"Nije se prevrnuo kamion, već raketni sistem koji vredi milione evra"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Nije se prevrnuo kamion, već raketni sistem koji vredi milione evra”

  Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da je prevrtanje artiljerijsko-raketnog sistema PVO Pancir S-1E na putu kod Ostružnice nešto što je neprihvatljivo i nezamislivo i incident koji ne može da ima opravdanje.

  “Ne ulazeći u to pod kojim okolnostima se to dogodilo, to je nešto što je nezamislivo i neprihvatljivo. To je nešto što nema opravdanja i ne može se samo odmahnuti rukom i reći: ‘Pa, dobro, dešava se’”, rekao je Radić agenciji Beta i dodao da je time vojsci i državi naneta ogromna materijalna šteta jer je reč o najmodernijem sistemu PVO nabavljenom iz Rusije prošle godine.

  On je rekao da su slični incidenti dešavali i u Rusiji, jer Pancir ima visoko težište zbog radara i raketa, ali da je to iskustvo trebalo da bude uneto i u obuku Vojske Srbije, a da je to očigledno zanemareno.

  “Postoje neke norme koje se tiču prilagođavanja brzine, ali je potrebno da se veoma striktno sprovede formalna obuka. U pristupu obuci se očigledno negde omanulo, ali mi nikada nećemo saznati o čemu je tu reč jer živimo u veoma zatvorenom sistemu”, rekao je on.

  “Neprihvatljivo…”

  Radić je dodao da bi bilo drugačije da se Pancir prevrnuo na poligonu i obuci, jer obuka uvek zahteva više rizika.

  “Da je sreće da se naša vojska mnogo više pojavljuje na poligonima nego na javnim prezentacijama koje služe da se zadovolji ego političara. Ali da se Pancir prevrne po ravnom putu, u maršu i u koloni pod pratnjom – to je neprihvatljivo”, rekao je on.

  Analitičar je kritikovao i to što je u prvoj reakciji vojska saopštila da se “prevrnuo kamion”.

  “Neko je vrlo nespretno plasirao informaciju da se prevrnuo kamion, da bi sakrio veličinu tog incidenta. Nije se prevrnuo kamion nego borbeno oruđe Pancir. Nešto što smo mi platili milione evra”, rekao je Radić.

  On nije želeo da špekuliše kolika je šteta naneta tom sistemu na osnovu fotografija sa mesta nesreće ali je rekao da će to morati da se utvrdi pre nego proizvođač iz Rusije saopšti da li je moguća popravka i koliko bi to koštalo.

  Podsetimo, kamion Vojske Srbije koji je prevozio tri rakete raketnog sistema “Pancir” sleteo je s puta rano jutros i prevrnuo se na obilaznici oko Beograda, kod isključenja za Obrenovac.

  Jedan pripadnik Vojske Srbije povređen je danas prilikom prevrtanja sistema.

  Izvor: Beta

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE