Nijedna članica EU nije vakcinisala dovoljno ljudi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nijedna članica EU nije vakcinisala dovoljno ljudi

  Nijedna od 27 zemalja članica Evropske unije nije ostvarila cilj da do kraja marta vakciniše 80 odsto stanovnika starijih od 80 godina, ali će ubrzanje isporuka vakcina omogućiti Uniji da postigne kolektivni imunitet za kovid-19 ovog leta, ocenila je Evropska komisija.

  “Želeli smo da vakcinišemo 80 odsto stanovništva starijih od 80 godina i medicinsko osoblje (do kraja prvog tromesečja). Ni jedna zemlja članica nije ostvarila taj cilj iz različitih razloga”, rekao je portparol Komisije.

  Prema statistici Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), koja se odnosi na 23 zemlje Unije, oko 60 odsto starijih od 80 godina dobilo je najmanje jednu dozu antikovid vakcine do 5. aprila, a samo 29,7 odsto je dobilo obe doze kada se smatra da su potpuno vakcinisani.

  Evropljani koji su imali velika kašnjenja u isporukama vakcina dobili su u prvom kvartalu ove godine 107 miliona doza što je znatno manje od prvih predviđanja, ali očekuju da će se isporuka vakcina jako ubrzati do kraja juna.

  Očekuje se da u drugom tromesečju stigne između 300 do 360 miliona doza vakcina, što bi značilo da će biti dovoljno vakcina da se ostvari važan cilj da do tada bude vakcinisano 70 odsto odrasle populacije, rekao je portparol.

  “To bi nas dovelo do situacije da imamo dovoljan kolektivni imunitet da se borimo sa virusom”, dodao je on i rekao da te projekcije zavise od isporuka vakcina i programa masovne vakcinacije u pojedinim državama.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19. 

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE