Nikad kompleksnije vreme za današnje menadžere

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nikad kompleksnije vreme za današnje menadžere

  Današnje vreme za lidera ili menadžera nikad nije bilo kompleksnije. Tehnološki svet se neverovatno razvija, menadžment sistemi koji su nekad bili uspešni danas više ne vrede, a ličnost milenijaca totalno različita od onog na što je dosadašnji lider navikao. U tom smislu odlika današnjeg lidera je da zna da se nosi sa ta tri aspekta: novim tehnologijama, drugačijim menadžment sistemima i drugačijim potrebama ljudi, kaže za BIZLife Alan Žepec osnivač i direktor firme LQ d.o.o. i član odbora međunarodne firme Academy of executive coaching iz Londona.

  Šta može da se nauči na Akademiji za Executive Coaching?

  Akademija za Executive Coaching upravo rešava ovaj treći izazov današnjeg lidera, a to je prepoznavanje novih potreba zaposlenih. Osim toga, tu imamo i nove potrebe kupaca. Današnja vruća tema u korporativnom svetu je „design thinking“ koji cilja na prepoznavanje potreba kupaca. Centralna tačka „design thinking“ modela je empatija ili sposobnost propitkivanja kupaca o njihovim potrebama. Coaching veštine su ključne veštine za taj proces. Znači, na Akademiju učimo kako da komuniciramo sa dve najbitnije grupe, a to su zaposleni i kupci.

  Koja je razlika između biznis i life coachinga?

  Ako radite kao eksterni coach, kad vam na biznis coaching session dođe menadžer on sa sobom donosi celi svoj život, privatni i poslovni. U tom smislu, biznis coaching uključuje i life coaching jer će mu pomoć u privatnom životu i uticati na poslovni život. Međutim, life coaching ne uključuje biznis coaching jer nemate organizacione ciljeve, sponzora – koji je najčešće šef, i slično. Executive coaching je kompleksniji od life coachinga upravo zbog tog organizacionog konteksta. Mi na Executive Coaching Akademiji učimo polaznike kako da naprave ugovor s organizacijom, kako da reše pitanje poverenja, gde da postave granice, kako da spoje organizacione i lične ciljeve i slično.

  Ko su ljudi koji se danas bave coachingom na našim prostorima?

  Danas je nastala prava šuma coacheva, coachevi rastu kao pečurke. Neki su pročitali samo knjigu ili završili jednodnevni kurs, a to za ovaj ozbiljan posao nije dovoljno. Zato je naša svrha da podignemo standarde ove struke na nivo koji to zaslužuje.

  Šta je vama lično doneo coaching kao alat?

  Meni je coaching postao stil života i potpuno mi je promenio način kako doživljavam ljude i kako komuniciram s ljudima. U mom slučaju to nije samo veština već „mindset“. Tako da danas imam više unutrašnjeg mira i osećam se povezaniji s ljudima oko sebe.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Lična arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE