NIS - Deluj lokalno, misli globalno

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NIS – Deluj lokalno, misli globalno

  Društvena odgovornost i podrška lokalnoj zajednici – način poslovanja NIS-a

  Prethodna godina svima nam je pokazala koliki značaj imaju solidarnost i ulaganje u zajednicu. U izazovnim vremenima od posebnog je značaja pomoć koja stiže od privrede, iako su se i kompanije našle u nimalo lakim okolnostima izazvanim pandemijom kovida 19.

  Kada je reč o Srbiji, jedna od kompanija koja se ističe svojim ulaganjima u zajednicu jeste Naftna industrija Srbije, koja je, od 2009. godine, u društveno odgovorne projekte uložila više od 4,1 milijarde dinara. Najbolji primer ovih ulaganja su sama dela.

  Zdravlje zajednice na prvom mestu

  Da je briga o zdravlju zajednice prioritet naše najveće naftne kompanije, pokazale su mnogobrojne aktivnosti koje je NIS sproveo podržavajući zdravstvene ustanove širom Srbije dugi niz godina. Ovakav vid podrške najviše je bio vidljiv u proteklom periodu, kada se cela planeta susrela sa pandemijom koronavirusa i naporima da se širenje bolesti suzbije.

  Naime, kako bi olakšao i podržao rad zdravstvenih ustanova u Srbiji, NIS je u saradnji sa UNICEF-om donirao 56 kiseoničkih protokomera Kliničkom centru Srbije i KBC-u „Dragiša Mišović”. U znak podrške zdravstvenim radnicima koji su se borili sa pandemijom u Kliničkom centru Srbije i novoj bolnici u Batajnici, ova kompanija je donirala 500 kompleta hirurških uniformi, dok su Institutu „Torlak” donirana sredstva za nabavku opreme za dijagnostiku virusa SARS-Cov-2. Takođe, kompanija je Opštoj bolnicu u Čačku donirala računarsku opremu, koja je umnogome pomogla u administrativnom radu zdravstvenih radnika i zaposlenih u ovoj ustanovi. Pored toga, NIS je donirao 60.000 litara pijaće vode „Jazak” bolnicama širom Srbije.

  Realizujući ovakav vid podrške, NIS pokazuje razumevanje za potrebe društva u kome posluje. Tome u prilog ide i činjenica da je, od 2009. godine, u podršku zdravstvenim ustanovama u Srbiji kroz različite programe društvene odgovornosti ova kompanija uložila više od 215 miliona dinara. Između ostalog, kompanija je kroz program društvene odgovornosti „Zajednici zajedno”, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, uložila 116,5 miliona dinara za unapređenje rada 20 zdravstvenih ustanova širom Srbije. Podržanim zdravstvenim ustanovama u kojima se leče prvenstveno najmlađi pacijenti NIS je donirao savremenu medicinsku opremu, poput sanitetskih vozila za potrebe hitne službe, vozila za potrebe patronaže, ultrazvučne aparate za monitoring kukova kod novorođenčadi, modernu stomatološku i oftalmološku opremu, EKG aparate, inhalatore i drugu opremu od vitalne važnosti za brigu o pacijentima.

  Volonteri su važna karika društvene odgovornosti

  Zdravlje najmlađih bilo je u fokusu i zaposlenih u NIS-u. O tome najbolje svedoče akcije članova Kluba volontera ove kompanije koje su sprovedene u domovima zdravlja širom Srbije. Naime, karavan „Zajednici zajedno” i Klub volontera NIS-a obišli su tokom prošle godine zdravstvene ustanove u partnerskim opštinama širom Srbije i zajedničkim snagama ulepšali i oplemenili prostor ovih institucija. Mnoge ordinacije, čekaonice, kao i dvorišta zdravstvenih ustanova, dobili su novi izgled. Najmlađi pacijenti su ove akcije nagradili najlepšom nagradom – svojim osmehom. U vreme vanrednih okolnosti izazvanih koronavirusom Klub volontera NIS-a ostvario je preko 2000 volonterskih sati u akcijama pomoći ugroženim kategorijama stanovništva.

  Ulaganje u mlade je prioritet

  Vođena idejom da je ulaganje u mlade najbolja investicija u budućnost, kompanija NIS već godinama ulaže značajna sredstva u poboljšanje uslova za obrazovanje u našoj zemlji, kao i u podršku talentovanim pojedincima. NIS je u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije podržao 72 projekta u školama širom Srbije kako bi se unapredila bezbednost učenika i nastavnika i doprinelo digitalizaciji nastavnog procesa. Kompanija je u te svrhe uložila 114,5 miliona dinara, a ovakvim investicijama NIS pokazuje odlučnost da nastavi da ulaže u projekte koji su od ključne važnosti za našu zemlju i njenu budućnost.

  NIS ne uvodi savremene tehnologije i inovacije samo u poslovanje, već teži da doprinese i modernizaciji obrazovnog sistema Srbije i time pruži šansu mladim naučnicima da već tokom školovanja rade na savremenoj opremi i kreativnim projektima.

  Tako je prošle godine kompanija u saradnji sa Elektronskim fakultetom u Nišu u ovoj ustanovi otvorila savremeno opremljen prostor namenjen radu i razvoju projekata iz oblasti digitalizacije novih tehnologija.

  NIS je do sada u podršku obrazovanju i mladim i talentovanim pojedincima uložio oko 5,5 miliona evra i stipendirao preko 130 studenata, od kojih je više od 50 zaposleno u kompaniji. NIS, takođe, sarađuje sa preko 50 domaćih i međunarodnih obrazovnih i naučnih ustanova, među kojima su vodeći domaći univerziteti, kao i prestižni univerziteti iz Ruske Federacije (MGIMO, „Gubkin”, Sanktpeterburški rudarski univerzitet i drugi). NIS-ova podrška visokoškolskim ustanovama u Srbiji ogleda se i kroz osavremenjivanje i adaptiranje nastavnih programa, kao i modifikaciju i akreditaciju studijskih modula, u skladu sa tendencijama razvoja naftnog sektora.

  Društvena odgovornost kao strateško opredeljenje

  Kako u NIS-u navode, strateško opredeljenje kompanije je ulaganje u mlade i dalji napredak celog društva. Korporativnim sloganom „Budućnost na delu” kompanija želi da pokrene zajednicu, ali i da motiviše pojedince da kreiraju bolju budućnost za sve. Kompanija će i u narednom periodu nastaviti da ulaže u projekte koji unapređuju zajednicu, a posebno doprinose razvoju potencijala mladih, koji su budućnost naše zemlje.

  Izvor: BIZlife magazin

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE