NIS: Dovoljno znanja i energije za prevazilaženje izazova

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NIS: Dovoljno znanja i energije za prevazilaženje izazova

  Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, ocenio je da je u 2020. godini kompanija pokazala da ima dovoljno energije i znanja da prevaziđe izazove, kao i da će razvoj NIS-a biti nastavljen uprkos krizi.

  “U 2020. godini uspešno smo okončali jedan od najznačajnijih projekata u istoriji kompanije i pustili u rad Duboku preradu, ključni kompleks u daljoj modernizaciji naše Rafinerije u Pančevu. Završetkom ovog projekta, vrednog preko 300 miliona evra, pokazali smo istrajnost i rešenost da NIS ojača svoju lidersku ulogu na domaćem tržištu i poveća konkurentnost u regionu. Učinili smo da poslovnu godinu za nama ne pamtimo po teškoćama, već pre svega po tome što smo započeli novo poglavlje u istoriji razvoja naftnog sektora Srbije“, naveo je Tjurdenjev u autorskom tekstu objavljenom u Biltenu Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

  On je dodao da se digitalizacija pokazala kao značajan alat za prevazilaženje teškoća u protekloj godini.

  Tako je za veoma kratko vreme uspešno organizovan rad od kuće za oko 3.000 zaposlenih u administraciji, dok je veliki broj procesa koji su ranije rađeni u papirnoj formi počeo da se obavlja digitalno.

  „Radni procesi nisu ni najmanje trpeli, a digitalizacija se pokazala kao značajan alat za ostvarenje strateških ciljeva naše kompanije. Uprkos krizi, realizujemo veliki broj digitalnih projekata u svim ključnim segmentima našeg poslovanja“, naglasio je Tjurdenjev.

  On je naveo da se NIS u 2020. godini, kao i cela naftna industrija, susreo sa dve vrste udara – naglim padom cena nafte i značajnim smanjenjem potražnje za naftnim derivatima usled pandemije novog korona virusa.

  „U takvim okolnostima bili smo pred složenim zadatkom da očuvamo likvidnost i organizujemo rad NIS-a, kompanije sa više od 11.000 zaposlenih u Srbiji i zemljama regiona, energetskog sistema koji je od posebne važnosti za Republiku Srbiju. Baš zbog takve uloge naše kompanije bilo je jasno – NIS ne sme da zastane nijednog trenutka jer bi time bilo uzdrmano tržište naftnih derivata u Srbiji, u trenucima kada su svi kapaciteti države i društva bili usmereni na borbu protiv epidemije i suzbijanje negativnih posledica koje je ona donela“, istakao je Tjurdenjev.

  Prvi čovek NIS-a naveo je da je poput ostalih naftnih kompanija i NIS bio prinuđen na smanjenje operativnih i kapitalnih troškova, ali da ni u jednom trenutku uštede nisu učinjene na račun ključnih razvojnih projekata.

  Kako je naveo, oslanjajući se isključivo na sopstvene resurse, NIS je, uprkos izazovima, uspeo da očuva socijalnu stabilnost i pun broj zaposlenih, uz redovnu isplatu osnovnih primanja.

  Stabilnost NIS-a je očuvana zajedničkim naporima i zahvaljujući odličnoj saradnji najvećih akcionara, „Gasprom njefta“ i predstavnika Republike Srbije, što je, između ostalog, prema rečima Tjurdenjeva, omogućilo da uprkos volatilnom tržištu NIS ostane pouzdan izvor prihoda za svoje akcionare o čemu svedoči i  činjenica da je na ime dividende za 2019. godinu kompanija isplatila  4,4 milijarde dinara.

  „I u 2021. godini planiramo obiman investicioni program vredan više od 20 milijardi dinara. Ulagaćemo u sve osnovne pravce poslovanja – istraživanje i proizvodnju, preradu i modernizaciju naše maloprodajne mreže. Fokus će biti na najisplativijim projektima u Srbiji i regionu, a naša vizija je jasna – NIS će ostati stabilna kompanija, veliki investitor i uplatilac u budžet, stabilan izvor prihoda za akcionare i zaposlene, kao i pouzdan partner zajednici u kojoj posluje“, naveo je Tjurdenjev.

  Izvor: BIZLife

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE