Nova "kovid" pravila, dva miliona Izraelaca ostaju bez propusnica

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova “kovid” pravila, dva miliona Izraelaca ostaju bez propusnica

  U Izraelu su stupila na snagu nova pravila za izdavanje takozvanih zelenih propusnica, pa će gotovo dva miliona Izraelca ostati bez njih jer nije primilo treću, buster dozu vakcine protiv kovida-19.

  Zelena propusnica će važiti šest meseci od poslednje doze vakcine, a to je promena koja će uticati na između 1,7 i 1,9 miliona Izraelaca, javljaju izraelski mediji.

  U isto vreme policija će pojačati kontrolu dokaza o vakcinisanju na mestima okupljanja i u gradovima sa visokom stopom infekcije.

  Sve postojeće zelene propusnice više ne važe i Izraelci moraju da nabave nove. Na osnovu novih, prilično komplikovanih pravila oni koji su se oporavili od kovida-19 moraju da prime jednu dozu vakcine da bi dobili propusnicu.

  Ta propusnica počinje da važi nedelju dana od primanja poslednje doze koja se traži i to u narednih pola godine. To znači da je mogu dobiti oni koji su se oporavili kovida i oni koji su vakcinisani posle oporavka pre manje od šest meseci.

  Propusnicu će dobiti i deca ispod 12 godina koja pokažu negativan PCR test. Takav dokument omogućava pristup mnogim javnim mestima i događajima uključujući restorane i muzeje.

  Privremena propusnica može da se dobije na osnovu negativnog testa na virus, koji se plaća sem u slučaju da osoba ne može da se vakciniše.

  Izrael, prva zemlja koja je ponudila treću dozu, počela je takozvanu buster kampanju 1. avgusta, najpre za građane starije od 60 godina, a sada mogu da se imunizuju svi stariji od 12 godina koji su primili drugu dozu pre šest meseci.

  Premijer Izrael Naftali Benet saopštio je da je “još rano za slavlje” uprkos znacima da najnoviji talas kovida-19 jenjava.

  On je ocenio da je Izrael još uvek u “kritičnoj fazi” pošto se otvaraju škole i vrtići posle septembarskih verskih praznika i izmene propisa o karantinu, pa je pozvao da se vakcinišu svi koji to nisu učinili u potpunosti.

  U petak je broj Izraelaca hospitalizovanih u teškom stanju pao na ispod 600 na 586, prvi put od 17. avgusta, prema podacima Ministarstva zdravlja. Među njima je 422 nevakcinisanih, 108 je primilo dve doze, a 37 tri.

  Na punktovima za vakcinciju povećan je broj onih koji žele da prime treću dozu pred stupanje na snagu novih pravila.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE