Nova metodologija RAZOČARALA komšije: Dug VEĆI, prihod od turizma MANJI

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova metodologija RAZOČARALA komšije: Dug VEĆI, prihod od turizma MANJI

  Nova metodologija izračunavanja statističkih podataka znatno je povećala inostrani dug Hrvatske i istovremeno pokazala da je zemlja godinama imala manje prihode od turizma nego što se mislilo, izveštavaju tamošnji mediji.

  Spoljni dug Hrvatske je krajem 2018. godine iznosio 83,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) a ne 75,4 posto, kako je pokazivala stara metodologija.

  U apsolutnom iznosu promenjena metodologija je “pogurala” spoljni dug na 42,7 milijardi evra, a “do juče se verovalo da je krajem 2018. on iznosio 38,8 milijardi evra”, piše Poslovni dnevnik i navodi četiri glavna razloga zbog kojih Hrvatska ispada zaduženija.

  Prvi razlog je promena metodologije izračunavanja prihoda od turizma, prema kojoj su strani turisti u Hrvatskoj godinama trošili manje nego što se mislilo, i to od 0,5 do 1,1 milijarde evra manje u zavisnosti od godine do godine.

  Portal Indeks izveštava da su, prema revidiranim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), prošle godine prihodi od turizma bili za 600 miliona evra manji i da su umesto 10,1 milijardi evra, kako je pokazivala stara metodologija, iznosili 9,5 milijardi.

  Pored toga, po novom će platni bilans zemlje od sada uključivati i sredstva kojima građani kupuju polovne automobile u EU, zatim kratkoročne pozajmice preduzećima sa dospećem do šest meseci, kao i radničke doznake iz inostranstva.

  Ako neka strana kompanija isporuči neku robu hrvatskom preduzeću, ta se isporuka u platnom bilansu sada vodi kao kredit dok ne bude plaćena. Vrednost tih kredita u 2018. procenjena je na 3,9 milijardi evra, objašnjava u tekstu Poslovni dnevnik.

  “Uključivanje trgovačkih kredita sa dospećem do šest meseci u bilans zemlje utiče na porast bruto inostranog duga u periodu od 2000-te do 2018. godine u rasponu od oko 1,3 milijarde do 3,9 milijardi evra, što ima negativan efekat na stanje neto spoljnog duga i stanja međunarodnih ulaganja u rasponu od 0,4 milijarde do 1,4 milijarde evra, navode iz HNB.

  Saldo na tekućem računu platnog bilansa Hrvatske smanjen je i za uvoz polovnih vozila iz EU. Hrvatski građani su lani za njih izdvojili 317 miliona evra, u odnosu na 41 milion 2013. godine.

  Kada je reč o doznakama hrvatskih građana na radu u inostranstvu, one su zaključno sa prošlom godinom iznosile 1,17 milijardi evra, od čega je, prema procenama HNB, 462 miliona evra preneto “neformalnim kanalima”, odnosno u džepovima gastarbajtera. Istim putem je iz Hrvatske “otišlo” 152 miliona evra, navodi Poslovni.

  Izvor: Politika, Poslovni dnevnik, Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE