NOVA PRAVILA za nevakcinisane medicinare u Hrvatskoj - ko će moći na posao?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NOVA PRAVILA za nevakcinisane medicinare u Hrvatskoj – ko će moći na posao?

  Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš poslao je otvoreno pismo svim zdravstvenim radnicima u kome poručuje da će lekari, medicinske sestre, ali i drugo osoblje od 1. oktobra na radno mesto moći da dođu na osnovu jednog od tri uslova, a to su ili vakcinacija, preležana bolesti ili negativan test na Kovid-19.

  Ministar u pismu navodi da je cilj da se zdravstveni sistem organizuje tako da svakodnevni rad bude prilagođen uslovima i okolnostima u kojima živimo i radimo.

  Ukazuje da jesen donosi novi talas epidemije, da se povećavaju brojevi zaraženih osoba, da je sve više obolelih na bolničkom lečenju i respiratorima, ali i umrlih. Takođe ukazuje i da nove žrtve virus pronalazi uglavnom među nevakcinisanima.

  Pljušte reakcije

  Nakon što je poslao otvoreno pismo zaposlenima u zdravstvu, danas pljušte reakcije.

  Dok jedni podržavaju ministra – drugi jednu njegovu rečenicu iz pisma smatraju “šamarom” i poručuju kako će ih takav pristup još manje motivisati da se vakcinišu, javlja Dnevnik.hr.

  Doktorka Gverić Grginić radi u KBC-u sestre Milosrdnice i podržava uvođenje COVID potvrda.

  Oni zaposleni koji nisu vakcinisani, a samim time i nemaju COVID potvrdu trebaće često da se testiraju.

  ”U početku će troškovi biti na račun Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, nakon toga će svaki zaposleni sam plaćati svoj test s čime se ja apsolutno slažem jer smatram da nije u redu trošiti novac hrvatskih poreskih obveznika za nešto s čim postoji alternativa koja je bolja od samog testa”, istakla je Grginić.

  Cena testa 100 kuna

  Trebalo bi se testirati najmanje jednom nedeljno, a može i više. Cena po testu je malo više od 100 kuna, kažu u zavodu za javno zdravstvo.

  Ipak jedna rečenica iz pisma ministra posebno je zasmetala “Sindikatu medicinskih sestara i tehničara zajedno”.

  ”Mislim da je s tom rečenicom dao jedan veliki šamar svim zdravstvenim radnicima koji već godinu i pl mukotrpno rade i preko svojih mogućnosti. On ne samo da nas nije podstakao, nije na neki način pohvalio, nego ide na nas đonom”, odgovorila je Sanda Alić na Beroševu rečenicu da ”se u bolnice dolazi na lečenje, a ne po zarazu”.

  Medicinska sestra Alić nije vakcinisana.

  ‘Imate jednu grupu koja je prebolela kovid + I koja ne želi da se vakciniše. Imate drugu koja je kao i ja želela da vidi kakva je učinkovitost, moguće nuspojave. Onda imate treću grupu to su mahom naše mlade kolegice koje još nisu postale majke i koje se ne žele vakcinisati”, pojasnila je Alić.

  Kaže da oni nisu antivakseri.

  Članovi njihovog sindikata, dodaje, sami odlučuju hoće li se vakcinisati ili ne.

  Izvor: Hrvatski mediji

  Foto: Beta/Dragan Kadarević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE