Nova "SUPER KOVID" varijanta: Kombinacija 18 mutacija hara Brazilom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova “SUPER KOVID” varijanta: Kombinacija 18 mutacija hara Brazilom

  Nova varijanta virusa Kovid-19 u Brazilu je kombinacija 18 različitih mutacija, uključujući takozvane sojeve iz Brazila, Britanije i Južne Afrike.

  Kako se navodi u izveštajima lokalnih medija, naučnik iz jedne od zemalja Južne Amerike potvrdio je da novi soj, koji je prvi put otkriven u gradu Belo Horizonte, sadrži višestruko poznate mutacije.

  Ima zajedničke ali i nove karakteristike

  „Ima zajedničke karakteristike sa varijantama koje su već kružile Brazilom, ali ima i nove karakteristike“, rekao je Renato Santana, virusolog sa Saveznog univerziteta u Minas Žeraisu, lokalnim novinama G1.

  Santana je dodao da nova varijanta uključuje iste gene modifikovane od brazilskog Manausa, poznatijeg kao P1- britanske i južnoafričke varijante.

  Spora vakcinacija ubrzava pojavu novih varijanti

  On je rekao da relativno spora vakcinacija „ubrzava pojavu novih varijanti“, jer kontinuirano širenje virusa omogućava da se  on „obuči“ za otkrivanje i zaobilaženje antitela, jer imuni sistem samo„ pazi na originalni soj“.

  Dodao je da je prerano reći da je novi soj zarazniji ili smrtonosniji, ali da ima karakteristike onih varijanti koje su već povezane sa većim rizikom od smrti.

  U Brazilu je poslednjih nedelja zabeležen značajan porast obolelih od Kovida 19, a Santana je rekao da bi se brzo rastući broj teško bolesnih mogao povezati sa različitim mutacijama koje su trenutno u opticaju u Brazilu i šire.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE