Novi ISKORAK pape u OBRAČUNU sa korupcijom u Vatikanu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi ISKORAK pape u OBRAČUNU sa korupcijom u Vatikanu

  Papa Franja koji je odlučio da se obračuna sa korupcijom u Crkvi, objavio je da pooštrava pravila za sve vatikanske čelnike, tražeći od njih da prijavljuju svoju ličnu imovinu.

  U motupropriju, pismu koje papa objavljuje na sopstvenu inicijativu, Franja navodi i da će svim zaposlenima biti zabranjeno primanje darova u vrednosti većoj od 40 evra.

  Sveta Stolica je u junu 2020. donela Zakon o nabavci koji uređuje njene interne troškove, što je prvi takav zakon u istoriji Crkve, a trebalo bi da spreči korupciju i doprinese uštedama u jeku finansijske krize uzrokovane pandemijom.

  Dokument sa stotinjak članaka plod je četvorogodišnjeg rada, a temelji se na UN Konvenciji o suzbijanju korupcije potpisanoj 2003. To je i slučaj s najboljom praksom koju je papa Franja dodao u Opšte propise Rimske kurije.

  Poglavar Rimokatoličke crkve traži od svih na visokim upravnim i sudskim zvaničnicima u Svetoj Stolici da potpišu izjavu u kojoj potvrđuju da nemaju konačnih osuđujućih presuda, da se protiv njih ne vodi sudski postupak ili krivična istraga za korupciju, prevaru, terorizam, pranje novca, iskorišćavanje maloletnika i poresku utaju.

  Te osobe neće moći da poseduju gotovinu ili ulažu u zemlje visokog rizika od pranja novca i u poreske oaze. Isto tako, biće im zabranjeno ulaganje u firme koje deluju “protiv socijalnog nauka Crkve”.

  U slučaju lažnih iskaza Sveta Stolica moći će da otpusti zaposlenog i zatraži odštetu za pretrpljenu štetu.

  Papa Franja je odlučan u nameri da sprovede reformu vatikanskih finansija, što nailazi na otpor u nekim “dikasterijima” (ministarstvima) koji su samostalno i prilično netransparentno upravljali novcem.

  Papa “reže” plate kardinalima

   

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE