Novi Sad dobija MEĐUNARODNI aerodrom?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi Sad dobija MEĐUNARODNI aerodrom?

  Novosadski odbornici će na sednici Skupštine grada razmatrati urbanistički plan za aerodrom na Čeneju, koji za cilj ima da se putnicima omogući da iz ovog dela Vojvodine lete ka regionalnim centrima.

  Ovaj Plan detaljne regulacije Aerodroma “Novi Sad-Čenej” je u osnovi istovetan nacrtu koji je bio na javnom uvidu u novembru prošle godine, a sem dva tehnička prigovora, nije bilo drugih komentara ili izmena.

  Plan obuhvata površinu od 116,85 hektara, od kojih je sam aerodrom na površini od 70,87 hektara, a ostalo su salaši i drugi sadržaji.

  Kako se vidi iz predložene odluke, aerodrom udaljen od desetak kilometara od Novog Sada jeste poljoprivredno-sportskog karaktera sa travnatom pistom i ne ispunjava uslove za odvijanje civilnog putničkog saobraćaj.

  Međutim, namera je da se on pretvori u vazdušnu luku sa betonskom pistom i infrastrukturom kako bi se aerodrom osposobio za regionalni avio-saobraćaj.

  “Planira se redovan linijski saobraćaj, saobraćaj niskobudžetnih avio kompanija, turistički čarter, radnički čarter letovi i avio-taksi letovi. Regionalni saobraćaj planiran je da obezbedi povezivanje Vojvodine sa poslovnim centrima bivših jugoslovenskih republika i drugim okolnim zemljama. Osim toga, planirano je da se zadrže i sve funkcije sportske i poljoprivredne avijacije”, navodi se u planu.

  Urbanisti su definisali uslove uređenja i sve elemente sadržaja aerodroma, počev od elemenata poletno-sletnih staza, pristanišne platforme, zone sigurnosti letenja, aerodromske zgrade, pratećih sadržaja, način priključenja aerodroma na obližnji put, kao i sve zone zaštite u odnosu okolinu.

  Aerodrom će imati dve piste, jednu betonsku dimenzije 1.700×30 metara, što omogućava prihvat aviona raspona krila od 24 do 36 metara sa kapacitetom putnika od oko 100 mesta.Pored te će se nalaziti travnata poletno-sletna staza dimenzija 1000×30 metara.

  Većina planiranih objekata su planirani kao prizemni objekti, ali neki kao što je hotel sa 60 ležaja mogu da idu i do dva sprata. U okviru aerodroma je ostavljena mogućnost i za gradnju posebnog heliodroma.

  Proteklih decenija vlasti su sa više ili manje žara najavljivali da će Novi Sad dobiti aerodrom za putnički i kargo saobraćaj, ali se uglavnom nije stiglo dalje od pravljenja planova ili maketa, pa nema pouzdane informacije da će ovaj urbanistički plan biti realizovan.

  Izvor: 021

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE